Skip to content
Kezdőlap » A régi 10 forintos bankjegy.

A régi 10 forintos bankjegy.

A régi papír 10 forintos bankjegy talán sokaknak ismerős akik már éltek a 70-es években.

A Pengő után a régi 10 forintos papírpénz az elsők között volt a forint indulásánál ami: 1946. Augusztus 1-én történt.

Egy sorozat keretében megpróbálom bemutatni a régi ma már forgalmon kívüli papírbankjegyeket.

Ez a bankjegy tehát 1946-ban indult és 1992. Szeptember 30.-án került bevonásra, így pontosan 46 évig volt forgalomban. Az első kiadáson még nem Petőfi, hanem egy férfiarc szerepelt, aminek a modellje Pfeffer Mihály, a pénzjegynyomda gépmestere volt. (A Petőfit ábrázoló zöld 10-es lett a legtöbbek számára ismert változat.)

Az új valuta a forint századrésze a fillér lett így: 100 fillér egy forintot ért. 1946-tól 1977 Június 30-ig forgalomban volt még a 2 filléres, valamint az 5 filléres is (meglepő módon) egész 1992. 09. 30-ig forgalomban volt a forintportal adatai alapján, (bár én nem találkoztam vele.) Akkor még volt jelentősége a fillérnek, amiből több névérték is használatban volt, a 10-20-50 filléres fém érméknek a hetvenes és nyolcvanas években volt a fénykora.

Na de kanyarodjunk vissza a forintra!

Szerethető és szép bankjegy volt a zöld színű papír tízes, melynek már a fő oldalán Petőfi Sándor arc lenyomata látható. Az elődjeiről sajnos nincs fotóm!

Egy 1962-es kiadású papír 10 forintos.
A tíz forintos hátoldalát Jankó János Folyóparti táj alkotása díszíti.

A nyolcvanas évek végétől a rendszerváltás közeledtével kezdett ez a bankjegy háttérbe szorulni, ami az 1992. Szeptember 30.-ai bevonását eredményezte. Sok háztartásban maradt még egy-egy példány, amit talán sokan jó emlékekkel őriznek.

A régi tíz forintos papír bankjegyet bevonását követően felváltotta a fém érme változat.

A kilencvenes évek elején már valóban nem volt praktikus a 10 forintos papírpénz, ezért tulajdonképpen a bevonása várható, és időszerű volt.

Loading poll ...
Hamarosan
Melyik régi papírpénz volt a kedvenced?

Érdekesség!

A blogbejegyzésben láthatónál fiatalabb 1975-ös kiadású 10 forintos manapság néhány online aukciós oldalon 2100 Ft-os áron az eredeti névérték 210 szereséért is értékesítésre kerül. Ugyanitt láttam egy 1949-es papír húsz forintost 18 400 Ft-os áron, ami már sokakat eladásra buzdíthat. Azonban szerintem a legtöbben nem válnának meg ezektől a régi pénzektől ha többszörösét is kapnának értük. Talán akinek több darab is van belőle könnyebben eladja, de az emlék értéke legtöbbünknek talán többet ér.

Valószínűleg 10-20 év múlva többszörösére is növekedik az értéke! Ezeknél a bankjegyeknél is meghatározó az eladási árnál a kiadás évszáma, így a tucatszám található 60-70-es évek körüli kiadások általában még nem képviselnek kiugró értéket. Az 1946-47 körüli a forint indulásával egyidős bankjegyeknél azonban már érdemes tájékozódni az értékéről, amennyiben megválnánk tőlük.

A blogbejegyzésben található fotó saját felvétel!

A régi pénzekről szóló sorozat következő része a húszforintos bankjegy.

További nosztalgia hangulatú írások:

Írta és szerkesztette: István