Skip to content
Kezdőlap » A Trabant 601-es egy szerethető és egyszerű autó az NDK-ból.

A Trabant 601-es egy szerethető és egyszerű autó az NDK-ból.

A Trabant 601-es modellje sokak számára talán ma is számtalan családi, vagy egyéni emléket idéz fel.

Ezt a kisautót a hivatalos adatok szerint 1963-1990-ig között gyártották.

Igazán egyszerű konstrukció volt, ami nagy előnyének számított. Átlagos beállítástól függő fogyasztása mellett a szervizelése is megfizethető volt, így sok kevésbé tehetős családnak is ideális megoldást nyújtott a mindennapi vagy alkalomszerű közlekedéshez. Üzemanyagtartálya 24 literes volt, így hosszabb utaknál több tankolást is be kellett kalkulálni.

trabant 601
Saját ceruzarajz a Trabant 601-ről.

Méretileg a kisebb felépítmények közé tartozott, ezért 4 felnőtt számára biztosított helyett.

Kétütemű motorra keverékkel működött, ami abban az időben minden benzinkútnál elérhető volt. A tankolása a motorháztető felnyitása után, ma már érdekes módon elől volt. A teljesítménye megmosolyogtató a maga 26 LE (lóerőjével) és a végsebessége jobb esetben elérte a 110 Km/órát. Az autópályák külső sávjában gyakran láthattunk belőle a kilencvenes évekig. A több évtizedes gyártása során több belső fejlesztésen is átesett, de a külső szinte változatlan maradt.

Környezetbarátnak egyáltalán nem volt mondható mivel eléggé füstölt! (Ennek mértéke persze beállítástól is függött).

A mai napig a Trabant 601-es modellje a Kelet Németországi régió szimbólumának számít.

Nekem is volt két Trabantom, így személyes emlékeim fűződnek ehhez a típushoz. Igaz nem voltam túl szerencsés ezzel a két példánnyal, mert az első nagyon hangos volt, a második meg az első használat napján reggel totálkárosra tört. Ám ennek ellenére mégis sok kellemes percet élhettem át (főként az elsővel), így számomra inkább a jó emlékek meghatározóak ezzel a szerethető járművel kapcsolatban. Az utazási élmény ebben az autóban fapados volt, amit kár lenne szépíteni, de ahogy mondani szokták elvitt A-ból B-be és ez volt a lényeg.

Hasonló kormányváltós megoldásokkal manapság ritkán találkozni, de véleményem szerint ez nem volt egy rossz találmány, mert gyorsan elsajátítható és használható konstrukciónak számított abba az időben.

1966. Budapest Városligeti Nemzetközi vásáron kiállított Trabant 601-es.

A trabantokban minimális elektronikát építettek be, így a meghibásodás is minimálisra csökkent, valamint egy kis jártassággal akár házilag is javítható volt. Két fő verziója volt a Szedán (limusine) sima és a kombi (universal). Mindkét verzió két ajtós kivitelben készült, így a hátsó ülések megközelítése az első ülések lehajtása után volt megoldható. Ez nem volt túl kényelmes de egy idő után megszokható volt. A kombi változat a családi kempingezéshez nyújtott kíváló segítséget. A jármű teljes súlya Limusine 615 kg Combi 650 Kg ez a minimális felépítmény súly a viszonylag könnyű karosszéria elemeknek volt köszönhető. Ez az előny egy balesetnél hátránnyá változott mivel könnyen tört és kevés védelmet biztosított az utasok számára.

A trabant 601-es sikerén felbuzdulva elkészült a négyütemű (OTTO motorral) ellátott 1.1-es köbcentis kivitel amit csupán néhány évig gyártottak.

Szinben talán a zsemleszínű volt a leggyakoribb a kétütemű alap 601-es modellből, de a sárga, a kék, és a zöld különböző árnyalatával is gyakran találkozhattunk. A fekete és a piros szín valahogy nem illett hozzá!

Világszerte számtalan rajongói klub működik ahol változatos színekben egyedi dekorálási elemekkel is előkerül ez típus. Budapesten is nagy divatja van a nosztalgia kocsikázásnak ahol a régi de jól felújított járművekkel lehet közlekedni. Ez a turisták körében igen népszerű időtöltés kínál.

Több filmben és sorozatban is szerepelt, talán a legismertebb a go trabi go című film, de a szomszédok teleregény sorozatban is felbukkan.

Érdekesség: A Trabant legkorábbi modellje a P70-es volt amit 1955-57 között gyártottak, de a 601-es típusra legjobban hasonlító P50-es első példányai 1957. November 7. én gördültek ki a gyárból.

Neked is vannak személyes emlékeid a Trabanttal kapcsolatban? Írd meg a retró napló fórumban.

Loading poll ...

További retró járművek a 70-80-as évekből:

Retró napló blog. A múlt legszebb pillanatai.

A blogbejegyzést írta és szerkesztette: István