Skip to content
Kezdőlap » A Lágymányosi Fehérvári úti (Skála) piac.

A Lágymányosi Fehérvári úti (Skála) piac.

A Lágymányosi Fehérvári úti piac egy érdekes (Piramis szerű) építészeti stílusban készült és 1977-ben nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt.

Itt a retró napló blogon egy új sorozat keretében a Budapesti piacokról olvashattok képes összefoglalókat.

Mikor az első gondolat felmerült, hogy a piacokról is érdemes lenne írni, hirtelen olyan sok hely beugrott, ezért azonnal felismertem egy bejegyzés kevés lesz ehhez a témához.

Budapest elég nagy ahhoz, hogy az összes piacot bemutassam ráadásul csak néhányat ismerek személyesen, így ennek a világnak csak egy szeletét fogom feltárni.

A képeket most is a Fortepan oldaláról használtam fel a bejegyzéshez!

A sorozat első részében a Budai oldal XI. kerületének a Lágymányosi piacnak a bemutatása következik.

A jelenlegi piac épületének területén, már a hatvanas években alkalmi bódékból árultak a termelők és kereskedők!

fehérvári úti piac 1966-ban
A Budapesti XI. Fehérvári úti piac 1966-ban. Háttérben a Bercsényi utca – Október huszonharmadika (Schönherz Zoltán) utca sarkán álló ház látszik.

Hivatalosan a Fehérvári úti piac már Lágymányos területéhez kapcsolódik, de gyakran Kelenföldi piacként is emlegetik.

fehérvári úti piac 1982
Dinnyevásár a Skála áruház szomszédságában található Fehérvári úti piacon 1982-ben.

Ne feledjük Kelenföldnek van még egy ideiglenes piaca, ami a Bikás parknál a Vahot utcai piac néven ismert de ez csak Szombati napokon üzemel a nagy parkoló területén.

Ebben a bejegyzésben a Fehérvári úti sokaknak még ma is csak Skála piac névvel azonosított épületéről lesz szó.

Fehérvári út piac képek 1
A Lágymányosi Fehérvári úti piac építése a szomszédos Skála áruház tetejéről nézve 1976-ban.

A szomszédos Skála Budapest nagyáruház 1976. Április 3.-án nyitotta meg kapuit, így csak egy kis lépéselőnyben volt a szomszédos piaccal szemben.

A XI. kerületben ez időben tömegesen átadott lakótelepi épületek miatt, egyre nagyobb szüksége volt a lakóságnak egy modern piacra, amihez ideális helynek bizonyult a Skála áruház melletti terület, ahol ekkor már működött egy piac alkalmi épületekkel. (A területen a piacot megelőzően egy teniszpálya volt.) Az építkezés gyorsan haladt így már 1977-ben megnyithatta kapuit a piac. A három szintes épületből egy a pinceszinten található, és tágas helyet biztosított a kényelmes vásárláshoz. Jellegzetessége az előregyártott beton panelekben körkörös ablakok kialakítása volt. A piac szintjein a termelők széles kínálata felsorakozott: zöldséges, húsárú, étkezde, élelmiszerbolt, gombavizsgálat és minden amire a lakosságnak igénye volt. A gyakorlat azt mutatja az emeletes piacok nem túl praktikusak, azonban mégis szerethető piaccá vált az évek során.

Loading poll ...

A környékbeli lakók gyorsan megszerették és birtokba vették a piacot. 1982-es fotó!

A képen látható hogy a fő épület mellett sátorszerű alkalmi épületekkel is kiegészült a terület, ahol gyakran elég nagy zsúfoltság alakult ki. A nyolcvanas évek közepétől egyre több külföldi árus (főképp Lengyelek) is árulták itt portékájukat. (Sokan az első kvarc órájukat is itt vásárolták meg.)

A Fehérvári úti piac a jól kiépült lágymányosi és kelenföldi villamos hálózatnak köszönhetően a távolabbról érkezőknek is könnyen elérhetővé vált.

A részben nyitott piac nagymértékben ki volt szolgáltatva az időjárásnak amit kiküszöbölve 2002-2003-ban egy nagyobb átépítés keretében a váz megmaradt de az épület teljesen fedetté vált. 2002 Június 18.-án a piac Skála áruház felé néző oldalán tűz ütött ki, amit a Tűzoltóság sikeresen eloltott!

2007-ben a szomszédságában álló Skála áruház is lebontásra került, melynek helyére a korszerű Allee bevásárló központ épült fel. A mai piac már küllemében nem hasonlít régi önmagára, de a befedés kétségtelenül modern körülményeket teremtett mind az árusok, mind a vásárlók számára egyaránt.

A Fehérvári úti piac napjainkban is működik és széles kínálatával jól kiszolgálja a vásárlóit.

A bejegyzésben található képek a Fortepan oldaláról lettek felhasználva!

További nosztalgia hangulatú írások:

Írta és szerkesztette: István