Skip to content
Kezdőlap » Bravo magazin a fiatalok lapja.

Bravo magazin a fiatalok lapja.

A Bravo magazin a magyar fiatalok kedvelt olvasmánya volt, amely nálunk a rendszerváltást követő években 1992-ben indult.

A Bravo magazin alapítója a Német Peter Boenisch és az újság első lapszáma 1956 Augusztus 26.-án jelent meg. Ebben a blogbejegyzésben a magazin Magyarországi megjelenéséről található összefoglaló.

A kilencvenes években már nem csak a külföldi zene hallgatói lehettünk, de több ismert előadó egy-egy koncert erejéig hazánkba is ellátogatott. Igaz a külföldi sztárok már a nyolcvanas években is néha koncerteztek nálunk pl: Queen koncert, Monsters of rock koncertek stb… Ezek a rendezvények általában a Népstadion, az MTK pálya vagy a híres BS-ben kerültek megrendezésre.

A Bravo borítójának színes betűi is jelképezték az új tarka világot, amit a változatos tartalom is megerősített.

Bravo magazin első szám 1992
Az első szám borítója.

Az újság a magyar és a nemzetközi könnyűzenei élet előadóit, és aktuális eseményeit mutatta be. A kiadványban található kedvencekről készült plakátok, legtöbbször a gyerekszobák falaira kerültek. Sokaknak az újság közepén található kétoldalas plakát jó csere eszközként szolgált, amivel az iskolai szünetekben üzleteltek. A Bravo magazin előtt néhány évvel (1988-ban) a Popcorn magazin is elindult, amely szinten népszerű kiadványnak számított a fiatalok körében.

Az első Bravo újság 1992 Május 1-én jelent meg hazánkban, és 47 Ft-ért lehetett megvásárolni!

Az újság rovatai jól lefedték a fiatalok érdeklődési körét, így zenei stílustól függően mindenki találhatott a számára érdekes tartalmat. Természetesen a legtöbb információ a popzenéhez kapcsolódott, de néha a keményebb vonal is kapott néhány oldalt az újság hasábjai között.

A Bravo felvilágosítás rovata is kedvelt volt a fiatalok körében, ahol szakemberek válaszoltak az olvasók kérdéseire. (Ez a rovat már korábban is ismert volt az Ifjúsági Magazinból.)

A népszerű külföldi dalok eredeti szövege, és magyar szöveg változata is elérhetővé vált az olvasók számára. Így kicsit megismerhettük a dalamok között rejlő mondanivalót is. (Amennyiben volt ilyen!) De a hölgyek és lányok számára a divat és smink tippek is felbukkantak az újság lapjain. Az aktuális slágerlisták is naprakész információt nyújtottak az éppen népszerű számokról.

A manapság megszokott Bulvár újságok előhírnöke volt a lap!

A lemezbemutató rovat.

A legújabb albumokról ( Bakelit) is itt informálódhatunk. Valamint a megszokott rejtvények mellett már a Horoszkópok is bővítették a kínálatot.

Aki elég bátor volt a Postafiók rovatban megtalálhatta néhány ismert sztár elérhetőségét, így akár levelet is írhatott neki. Természetesen az aktuális slágerlisták is minden számban helyet kaptak.

A Bravo zenei magazin havonta egy alkalommal jelent meg!

Ez a megjelenés azonban gyorsan módosult és az első év után áttértek a kéthetes megjelenésre. Ebben az időszakban a tartalom is csökkent, így vékonyabb újságot vehettek kezükbe az olvasók.

Pár hónap alatt a kilencvenes évek egyik meghatározó újságjává vált. Sok fiatal innen tájékozódott a zenei világ eseményeiről. (A szintén havonta megjelenő és 1965-tól 2015-ig kapható Ifjúsági Magazint is jól kiegészítette.)

A 2020-as év elején a (koronavírus járvány) indulásával szinte egy időben, a magazin befejezte küldetését.

Aki élelmes volt és néhány példány megőrzött az utókornak, azt most elég szép áron értékesítheti!

A blogbejegyzésben felhasznált képek forrása: https://adt.arcanum.com/hu/

A legutolsó Bravó magazin szám!

További írások a zene témájában: