Skip to content
Kezdőlap » A szomorú sorsú Budapesti vidámpark.

A szomorú sorsú Budapesti vidámpark.

A Budapesti vidámpark sajnos már közel 10 éve (2013-ban) bezárta a kapuit, de aki járt ott valószínűleg az emlékei örökké megmaradnak a hellyel kapcsolatban.

Személyes gyerekkori emlékeim szerint már a bejárat kultikus oszlopfői között megkezdődőt az izgalom, ahol toporogva vártuk a bejutást a park területére.

a Budapesti vidámpark legendás főbejárata
A Budapesti vidámpark legendás főbejárata. 1955-ben. A kép forrása a fotóra kattintva elérhető!

A belépést követően előfordult, hogy az izgalomtól szinte azt sem tudtuk merre is kezdjük a kalandozást. Korosztálytól függően mindenkinek más játék tartozott a kedvencei közé. Nekem elsősorban a régi fa hullámvasút, a gokart, és az elmaradhatatlan dodzsem, volt a top 3 mutatvány a parkban.

A ciklont sokáig kerülgettem, de soha nem mertem felülni rá, amit így utólag kicsit bánok. Az óriáskerék, az űrrakéta, az elvarázsolt kastély, valamint a tükör labirintus, és a barlangi csónakázás, azonban általában a tervezet program része közé tartozott. Az elvarázsolt kastély előtt sokan csak nézelődtek, hátha valamelyik hölgy szoknyáját felfújja az emeleti erkélyen elhelyezett szélgép. De a kijáratnál elhelyezett forgó hordónál is bravúroskodtak az ügyesebb fiatalok amit szintén sokan néztek.

mini dodgem vidámpark
Önfeledtem szórakozó gyerekek a mini dodgem elektromos kisautón 1980-ban.

Mikor kisebb voltam a mini dodgem volt a kedvencem, ez egy elektromos kisautó volt (lásd a képen) és 2 forinttal működött. A szülők a korlát mögött nézhették a boldogan játszó gyermekeket. A két forintos kör gyorsan letelt, ezért általában többször is újra dobtuk a pénzt. (Néha nehéz volt abbahagyni!)

Remélem a vidámpark neon felirata megmenekült és azt valahol megcsodálhatjuk majd az idők folyamán. Mert véleményem szerint ezek a neonbetűk annyira visszatükrözik a hely szellemét, hogy már a látványuk felidézi a régi emlékeket.

vidámpark sikló
A vidámpark egyik fő attrakciója a sikló.

A képen látható sikló a vidámpark fő látványosságai közé tartozott, én gyerekként mindig csak csodáltam ahogy a csónakok a vízbe csapódtak, így csak nézőként éltem át ezt az attrakciót. Nekem a vízi játékok közül a csendes csónakázás volt elérhető, amelyiknek a bejáratánál egy óriás Gulliver figura feküdt.

A park meglátogatása mindig kellemes családi kikapcsolódást nyújtott, ami még az átlag családok számára is megfizethető szórakozási lehetőséget nyújtott.

A Budapesti vidámpark sok kellemes pillanatot adott nekem amit sosem felejtek el.

A fővárosi vidámpark egy óriási 6.5 hektáros területen lett kialakítva még az 1950-es években, és ideális helyszínt adott a kikapcsolódásra vágyóknak. A vidámpark elődje a Vurstli már az 1900-as évek kezdetén megkezdte működését, így igazán távoli múltra tekint vissza a vidámpark teljes története.

vidámpark étterem
A vidámpark étterem ami jól illeszkedett a hely hangulatához. A fotó 1972-ben készült!

Ma is ha arra járok egy pillantás erejéig a hullámvasút látványa, régi emlékeket idéz elő bennem.

hullámvasút vidámpark
Egy nagyon korai kép a fa építésű hullámvasútról 1928-ból.

A terület manapság már a szomszédos állatkerthez csatlakozott és folyamatos építkezés zajlik rajta. Reméljük az új építmények valamilyen formában pótolják majd a régi vidámpark felejthetetlen hangulatát.

A hivatalos adatok szerint összesen 34 attrakciót lehetett kipróbálni a Budapesti vidámpark területén!

Aki szerencsés volt ezt követően még a Fővárosi nagycirkusz esti előadására is bemehetett, vagy az állatkert szintén óriási területén sétálhatott. A Városliget területe több szórakozási lehetőséget nyújtott a gyermekeknek és a felnőtteknek egyaránt. A blogbejegyzés címére visszatekintve: A szomorú sorsú Budapesti vidámpark. Megjegyezném igaz a vidámpark élmény befejeződött a park bezárásával, azonban ne feledjük több mint fél évszázadig nyitva volt és felhőtlen szórakozást nyújtott a látogatóinak.

Érdekesség! Voltak rosszabb sorsú vidámparkok például a Csernobil melletti Pripjaty városában, ahol az atomkatasztrófát követően pár napra még ugyan megnyitották, azonban a várt Május elsejei megnyitó már a kitelepítések miatt meghiúsult. A játékok maradványai ma is érintetlenül állnak a területen.

Aki manapság hasonló vidámparki élményre vágyik a Balaton parton pontosan Balatonlellén találhat egy több mutatványból álló szórakoztató szabadtéri létesítményt.

Napjainkban talán a régi Budapesti vidámpark hangulatát legjobban megközelítő hely a Bécsi Práter.

A retró napló blog megtalálható a facebook-on is! Kövess minket várunk szeretettel!

A blogbejegyzésben található fotók a Fortepan oldaláról lettek felhasználva, és minden képre kattintva elérhetőek azok forrása.

Te jártál a régi Budapesti vidámparkban?
132 votes
Szavazok.Eredmény.
×

További nosztalgikus hangulatú írások:

Ez a blogbejegyzés a forrás kattintható formában való megjelenésével szabadon felhasználható, de át nem szerkeszthető!

A blogbejegyzést írta és szerkesztette: István.