Skip to content
Kezdőlap » Surda a Forró szél című Szerb sorozatból.

Surda a Forró szél című Szerb sorozatból.

A Surda szó hallatán a legtöbben egyből a híres: Forró szél vígjátéksorozatra gondolnak, amely 1979-ben készült, de nálunk 1984-1985-ben került fel a magyar televízió műsorára.

A sorozat 10 részes és (50-60 perces epizódokkal) mutatja be Surda avagy teljes nevén: (Borivoje Surdilovic) életét.

Később egy 90 perces mozifilm is készült a sorozat sikerén felbuzdulva Borivoje Surdilovic kalandos élete címen.

Surda naiv és már ránézésre is vicces személyisége jó alapot biztosít a történetnek. A fő elképzelése, hogy szeretne könnyű munkával sok pénzt keresni, de a nehézségeket már nehezen kezeli.

Surda a forró szél sorozatból

A történet Surda a Belgrádi borbély kalandjait mutatja be, ahogy megpróbál boldogulni a nagybetűs élet színpadán.

A szüleinek köszönhetően egy saját kis borbély műhelye van Belgrád belvárosában. Viszont a szakmáját a maga laza módján gyakorolja, így a vendégei legtöbbször elégedetlenül távoznak az üzletéből. Ezért hamar rájön talán más szakmákban próbál majd szerencsét.

A Surda karakterével elválaszthatatlanul összefonódott a kockás kalap, amit mindig lezserül dob a fogasra, és a létfontosságú sokszor életmentő kávé ami a vérnyomás helyreállításában segít neki. A főszereplőt a sorozatban gyakran látni fekvő pozícióban a fejeit alá támasztva és a lábait is felsrófolva, miközben az alacsony vérnyomására panaszkodik.

Szókimondó naiv viselkedése azonban rengeteg furcsa helyzetbe sodorja őt, és ezért gyakran váltogatja a munkáit. Bob a távoli rokona és segítője sok tanáccsal látja el de Surda mindig a maga módján érdekesen közelíti meg a lehetőségeket. A sorozat során több munkát is kipróbál Pl: Taxisofőr, biztonsági őr egy üzletben, Masszőr…. Néhány próbálkozás után Németországba utazik Bob a barátja után, akit luxus körülmények közt talál, de hamar kiderül hogy a vagyon csak az élettársának köszönhető aki éppen Bobra ráunva éppen elbocsájtja őt.

Surda néhány randevút követően gyorsan megnősül, de folyamatos pénzhiánya miatt ez a kapcsolata is rengeteg konfliktust generál.

Feleségével már majdnem elválnak amikor kiderül úton van a gyerek, ezért ismét folytatják a kapcsolatukat.

Surda az összes lehetőségből néhány nap után általában kudarccal távozik. De Firga Bácsi ajánlására bekerül egy építőipari házépítő céghez ahol a reklamációkat kell kezelnie, ami rengeteg új helyzetbe sodorja. Ennél a cégnél lesz először esélye egy saját lakásra, amire a nemrég született gyerek miatt egyre égetőbben szükségük lenne.

A lakást kalandos módon birtokba veszi.

Nem szeretnék minden poént felfedni akit részletesen is érdekel a youtube-on vagy más videós csatornán megtalálhatja a sorozat részeit.:

Jó szórakozást kívánok mindenkinek!

A főszereplőt alakító színész: Ljubiša Samardžić néhány éve 2017. Szeptember 8.-án 80 éves korában halt meg.

Érdekesség! A színészről megemlékezve 2019-ben kiadtak egy 23 Dinár névértékű emlékbélyeget, melyen a szerepbeli fiatal Surda, és az idős színész arcképe is megtalálható egymás mellett.

Írta és szerkesztette: István