Skip to content
Kezdőlap » A Népstadion története régi képeken.

A Népstadion története régi képeken.

Ebben a blogbejegyzésben a Népstadion történetét mutatjuk be képekkel, és néhány személyes emlékkel fűszerezve.

A Budapesti Népstadion egy híres sportlétesítmény volt Budapest belvárosában.

  • Elhelyezkedés: A Budapesti Népstadion a XIV. kerületben, a Dózsa György úton található. A stadion területe napjainkban a Puskás Ferenc Stadion néven is ismert.
  • Történelem: A stadion 1953-ban épült, eredetileg Népstadion néven ismerték. Az építés célja az volt, hogy helyet adjon a sporteseményeknek és a tömegrendezvényeknek. A stadion hosszú éveken át a magyar labdarúgó-válogatott otthona volt, és számos jelentős eseménynek adott otthont.

A Budapesti sportélet meghatározó helyszínévé vált stadion építése már a II. világháború utáni években felmerült azonban az építkezés csak néhány évre rá 1948 Júliusában kezdődött meg. Az épületet előregyártott elemekből építették a Kerepesi út Dózsa György út Thököly út közötti háromszögben. 1948-ban az ÉTI tervezői, Dávid KárolyJuhász Jenő és Kiss Ferenc elkészítették az első vázlatterveket. Az első tervek alapján 70 000 fő befogadására gondoltak, amit a későbbiek folyamán 100 000-re szerettek volna bővíteni, azonban a befejezésre maradt az első terv.

Az építkezéshez rengeteg önkéntes is csatlakozott, és személyes emlékként büszkén írhatom közöttük az édesanyám is besegített a munkálatokban.

A Népstadion épülete kimagaslott a környező házak között és rögtön a város színfoltjává vált.

Az épület hivatalos átadása 1953 Augusztus 20-án volt, (így pont idén 2023 Augusztus 20.-án lett volna 70 éves.)

Népstadion megnyitó 1953-ban
Az 1953-as átadó ünnepség ahol teltházas lelátók előtt zajlott a nyitó műsor.

A stadionban ezt követően rengeteg legendás sportesemény és rendezvény volt látható az egyik az első között a 7-1-es Magyar győzelemmel zárult Magyar-Angol futballmeccs.

Népstadion 1954 Angol-Magyar
A híres Angol-Magyar mérkőzés teltházas lelátói 1954-ben.

A hivatalos adatok szerint a stadion épülete 1959-ben egy újabb bővítésen eset át, így a befogadó képessége 83 ezer főre bővült.

Azt ezt követő évtizedekben számtalan emlékezetes ( futball, atlétikai, és további rendezvények) volt a házigazdája.

Népstadion atlétikai verseny 1968
Egy kevesebb nézőt vonzó atlétikai verseny rúdugrás száma 1968-ban.

1965-ben Louis Armstrong világhírű trombitás is fellépet a Népstadion Magyar közönsége előtt

Gyerekként magam is több rendezvényen részt vettem pl: Futball meccsek, vagy az évente megrendezésre kerülő SZÚR azaz Színész Újságíró Rangadó. Ez egy zenei programokkal és látványos felvonulásokkal kiegészített esemény volt. De akkoriban a sima futball mérkőzések is biztonságos családi programot biztosítottak.

SZÚR a Népstadionban 1969
Színészek-Újságírók-Rangadó (SZÚR) Rátonyi Hajnalka és az Express együttes 1969-ben.
SZÚR Népstadion 1969
A népszerű Flintstone család film szereplői: Csákányi László, Márkus László, Psota Irén, Bálint Erzsébet 1969-ben.

Gyerekként még ma is emlékszem az alkalmi árusokra akik hangosan kiabálva kínálták a portékájukat. A tökmag-szotyi volt a fő sláger, amit újságpapírból tekert tölcsérekben árultak, de ez mellett a darabra kapható Tutti Frutti cukorka is nagyon népszerű volt.

Népstadion SZÚR 1983
Színészek-Újságírók Rangadó (SZÚR). Az újságírók csapata, (kapusmezben Déri János 1983-ban.)

A felnőttek a szünetekben üvegkorsóból itták a büfékben a sört (ami akkor még nem okozott biztonsági kockázatot.)

A stadion közvetlen szomszédságában kapott helyet a szoborpark, amely a különböző sportok pillanatait örökítette meg, és közkedvelt látványossággá vált.

Népstadion szoborkert 1978
A Népstadion szoborkertje 1978-ban.

Loading poll ...

A stadion egyik emlékezetes koncertje volt az 1986 Július 27-ei Queen koncert amelyre a ma már (megmosolyogtató) 200-250 Ft körüli áron lehetet jegyet vásárolni. Aki lemaradt a hivatalos jegyvásárlásról, ami két nap alatt elfogyott, a jegyüzérektől a helyszínen már csak többszörös áron juthatott hozzá. Azonban aki bejutott a koncertre szerintem örök emlékként emlegeti ezt a napot.

Én (felnőttként) már csak a rendszervtást követő években jutottam el a stadionban megrendezett néhány emlékezetes koncertre: AC/DC Metallica Mötley Crüe Quuensryche a (1991-ben a Monsters of rock fesztivál keretén belül) de a 1992-es Gun’s N’ Roses koncert is nagy élmény volt.

Az ezt követő években még több nagy koncert került megrendezést a stadionban: Byan Adams, U2, Jean Michael Jarre, Hungária, Rolling Stones, Michael Jackson, Tina Turner Depeche Mode……

Természetesen a Magyar Omega együttes is több teltházas koncertet adott a Népstadion közönségének.

A stadiont 2002 Április 2-án nevezték át Puskás Ferenc stadionra. Azonban ekkor már sok rossz hír volt az épület romló állapotáról. Több terv is készült a megmentéséről míg végül a legjobb megoldást egy új stadion építése jelentette amely követte a régi megszokott formát. A stadion bontási munkáit 2016-ban kezdték meg.

A Budapesti Népstadion élt: 63 évet 1953-2016 (drága emléke szívünkben él.)

Az új stadion 3 év alatt felépült és 2019-es hivatalos átadását követően újra a város vérkeringésébe került. Az új a mai kor igényeinek megfelelő stadion jól megőrizte a régi formát, és új köntösben igazán szerethető épülete lett a fővárosnak.

Érdekesség!

A stadionhoz tartozó eredeti kiszolgáló épületet nem bontották le, így e köré épült fel az új stadion szerkezete.

A blogbejegyzésben felhasznált képe a Fortepan oldaláról lettek felhasználva és a képekre kattintva elérhető azok eredeti forrása.

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérünk oszd meg ismerőseiddel is!

Köszönjük!

A bejegyzést szerkesztette: István (Retró Napló blog.)