Skip to content
Kezdőlap » Városligeti kalandozások, a közkedvelt program.

Városligeti kalandozások, a közkedvelt program.

A Városliget minden évszakban közkedvelt családi programokat kínál gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A Városliget fő kedvelt helyszínei:

 • A Városligetben található a Széchenyi fürdő, amely Európa legnagyobb termálvizes fürdője.
 • A Vajdahunyad vára, egy lenyűgözően szép kastély a liget közepén, ahol a mezőgazdasági múzeumot is meglátogathatjuk.
 • Az Állatkert, ahol megcsodálhatod a különböző állatfajokat és élőlényeket.
 • A Műjégpálya, ahol télen korcsolyázni és jégkorongozni lehet.
 • A Liget tó, amely körül sétálva pihenheted ki a városi nyüzsgést.
 • A Budapesti Fővárosi Nagy cirkusz is változatos programokat kínál.
 • A liget szomszédságában található a Hősök tere, ahol két nagy múzeum is található a Szépművészeti múzeum és a Műcsarnok

A Budapesti Városliget egy gyönyörű és ikonikus hely Magyarországon.

Vajdahunyad vára Budapest Városliget 1960
A Budapesti Ipari Vásár hajózási kiállítása 1960-ban a tavon, háttérben a Vajdahunyad vára . Kép forrása: Fortepan Adományozó: Nagy Gyula

Különböző kulturális és szabadidős attrakciók találhatóak a liget területén, amelyek vonzzák a helyieket és a turistákat egyaránt.

Néhány érdekes dolog a Városligetről:

 • A Városliget Budapest legnagyobb parkja, mintegy 120 hektáron terül el. Itt található a Vajdahunyad vára, amely egy mesés épület, amely különböző stílusokat ötvöz, és a magyar építészeti történelem jelentős darabja.
 • A parkban mellett található a Hősök tere, amely egy hatalmas téren helyezkedik el, és számos emlékművet és szobrot tartalmaz, amelyek a magyar történelem jelentős eseményeire és személyiségeire emlékeztetnek.
 • A Városligetben található a Széchenyi fürdő, amely az egyik legnagyobb és legismertebb termál fürdő Európában. Itt lehetőség van pihenésre és kikapcsolódásra a gyógyvizes medencékben és szaunákban.
 • A parkban található még a Budapesti Állatkert, amely több mint 100 éves múltra tekint vissza, és számos különleges állatfajt kínál a látogatóknak.
 • A Városligetben rendszeresen rendeznek kulturális eseményeket, koncerteket és fesztiválokat, amelyek színesítik a város életét.

Ez csak néhány példa a Budapesti Városligetben található látnivalókra és tevékenységekre. 

A Széchenyi fürdő Budapest egyik legismertebb és leglátogatottabb termál fürdője.

Széchenyi fürdő a Városligetben 1967
A Széchenyi fürdő 1967-ben. Kép forrása: Fortepan Adományozó: FŐMTERV Fotó: Domonkos Endre

Itt elolvasható néhány érdekes információ a fürdőről:

A Széchenyi fürdő az Városligetben található, a Hősök terének közelében. Ez az egyik legnagyobb fürdőkomplexum Európában, és a város egyik ikonikus épülete. A fürdőben összesen 18 medence található, köztük 3 nagy kültéri medence, amelyek év minden napján üzemelnek. A medencék hőmérséklete különböző, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

A Széchenyi fürdőben megtalálhatók a hagyományos termál medencék, amelyek gyógyító hatással vannak a testre és a lélekre. A termálvíz jótékony hatású lehet az izmok lazításában, a vérkeringés serkentésében és a stressz csökkentésében.

A fürdőben találhatók továbbá szaunák, gőzkabinok és hideg vizes medencék is, amelyek segítenek a relaxációban és a test tisztításában. A fürdőben rendszeresen szerveznek különböző eseményeket, mint például éjszakai fürdőzéseket, zenés rendezvényeket és kulturális programokat. Ez lehetővé teszi, hogy a fürdő látogatói még színesebb és érdekesebb élményben részesüljenek.


A Vajdahunyad vára eredetileg egy ideiglenes építményként épült 1896-ban a Millenniumi Kiállításra, de annyira népszerűvé vált, hogy végül állandóvá vált és újjáépítették.

 • Az épület egyedülálló stíluskeveréket mutat be, amely különböző történelmi építészeti stílusokat ötvöz. A várat többek között a román, a gótikus, a reneszánsz és a barokk stílusjegyei jellemzik.
 • A Vajdahunyad vára eredeti tervei a híres erdélyi Hunyadi-vár alapján készültek, amelyet a középkori vitéz, Hunyadi János épített. Ezért kapta a vára a „Vajdahunyad” nevet.
 • Az épületben található múzeum bemutatja a magyarországi építészeti stílusokat és történelmi korszakokat. A látogatók betekintést nyerhetnek a magyar építészeti örökségbe és megismerhetik a különböző építészeti stílusokat.
A Vajdahunyad vára meghatározó része a Városligetnek, és a környező parkban kellemes sétákat tehetnek a látogatók.

A vár mellett lévő tó területe (Műjégpálya) télen korcsolyázásra is alkalmas!


A Budapesti Állatkert 1866-ban nyitotta meg kapuit, és az egyik legrégebben működő állatkert Európában. Az állatkert területe mintegy 18 hektár, és több mint 1000 állatfajnak ad otthont.

Budapesti Városligeti állatkert 1975
A Budapesti Állatkert kupolás elefántos bejárata 1975-ben. Kép forrása: Fortepan Adományozó: Bojár Sándor

A park látogatógatói megtekinthetik a tigriseket, oroszlánokat, elefántokat, zsiráfokat, majmokat és még sok más érdekes állatot. Az állatkertnek fontos szerepe van a fajmegőrzésben és az állatvédelemben. Számos veszélyeztetett fajnak adnak otthont, és részt vesznek a fajok megmentésében és a fenntartható tenyésztésben.

Az állatkertben számos interaktív program és bemutató is található. A látogatók részt vehetnek etetésekben, állatsimogatókban és más érdekes tevékenységekben, amelyek lehetővé teszik a közvetlenebb élményt az állatokkal.

Az állatkert területén találhatók kávézók, éttermek és ajándékboltok is, ahol a látogatók pihenhetnek és vásárolhatnak emléktárgyakat.

A Városligetben található Budapesti Állatkert egy izgalmas és tanulságos hely, ahol a látogatók közelebbről megismerhetik a világ különböző állatait.

Ez egy remek program a családok és az állatbarátok számára, akik szeretnének közelebb kerülni a természethez és az állatvilághoz.


A Városligeti tó egy mesterséges tó, amelyet a Ligetvárosi-csatorna vízének feltöltésével hoztak létre. A tó körülbelül 1,1 hektáron terül el, és a környező parkkal együtt egy gyönyörű látványt nyújt.

A tó télen korcsolyázásra is alkalmas, és a hidegebb hónapokban a helyiek és a turisták gyakran látogatják, hogy élvezzék a jégpályát. Ez korosztálytól függetlenül egy kedvelt program, amely sok ember számára nyújt hangulatos téli időtöltést.


A Hősök tere amely rögtön a Városliget kapujában található:

A tér hatalmas és impozáns, és számos nevezetes szobrot és emlékművet tartalmaz. A tér központi eleme a Millenáris emlékmű, amelyet 1896-ban emeltek az ország ezeréves évfordulójának tiszteletére. Az emlékmű magas oszlopcsarnokból és a magyar történelem jelentős személyiségeit ábrázoló szobrokból áll.

A tér környékén található számos más látnivaló is, mint például a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok. A környék a város egyik kulturális központja, és számos eseménynek és rendezvénynek ad otthont.

A Hősök tere gyakran szolgál találkozási helyként és a városi események központjaként is. Itt rendezik meg például a nemzeti ünnepeket, koncerteket és más kulturális eseményeket.

A Budapesti Hősök tere egy fontos és történelmi helyszín, amely a magyar történelem és kultúra jelentőségét tükrözi. 


Két emlékezetes helyszín a múltból:

A Városliget egy másik népszerű helyszíne volt a Petőfi csarnok amely számtalan kulturális programnak nyújtott helyszínt. Az épületet 30 év működés után 2015-ben bezárták majd rá két évre lebontották. Aki még járt itt biztos sok kellemes emlékkel gondol vissza rá!

A Budapesti Vidámpark is már csak az emlékeinkben él amely 2013-ban zárta be kapuit. Ez a helyszín is sok családnak nyújtott emlékezetes kikapcsolódást. Sajnos a park az évtizedek múlásával elég rossz állapotba került és bezárása talán nem volt meglepetés. (Azonban sokan vártuk volna a folytatást egy új park formájában.)


A Városliget összes helyszínét részletesen nem tudjuk bemutatni egy blogbejegyzésben.

De reméljük a fő nevezetességeket azért sikerült bemutatni?

Retró napló blog, képes időutazás a múltban.