Skip to content
Kezdőlap » Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli, színész.

Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli, színész.

Bud Spencer hírnevet szerzett a 60-as és 70-es évek olasz spaghetti western és akciófilmjeiben.

1929. október 31-én született Nápolyban, Olaszországban, és 2016. június 27-én hunyt el Rómában.

Ő volt a második fele a legendás „Terence Hill és Bud Spencer” párosnak, akik számos közös filmen dolgoztak együtt. A páros legismertebb filmjei közé tartozik a „They Call Me Trinity” és a „Trinity Is Still My Name”.

Bud Spencer jellegzetes megjelenésére és erős testalkata emlékezetes volt a nézők számára. Gyakran játszott jószívű, de keménykötésű karaktereket, akiket a humor és az akció egyedi kombinációja jellemzett. Filmjeiben gyakran voltak látványos ökölharcok és poénok, amik a nézőket szórakoztatták.

2017-ben Budapesten az emlékére egy szobrot is állítottak a Corvin negyedben!

A színész pályafutása mellett Bud Spencer sikeres úszóként is tevékenykedett.

Ő volt az első olasz úszó, aki részt vett az olimpiai játékokon. A sportban elért sikerei és a színészi tehetsége miatt a közönség kedvence lett, és a mai napig jó szívvel emlékezünk filmjeire.

Emlékezetes alakja a filmvilágnak és a szórakoztatóiparnak. Ő egy olyan ikonikus személyiség, aki a humorral és a karizmatikus jelenlétével maradandó hatást gyakorolt a filmrajongókra.

Számos emlékezetes filmben szerepelt, amelyek közül néhányat kiemelnék:

  1. „They Call Me Trinity” (1970) – Ebben a klasszikus spaghetti westernben Bud Spencer és Terence Hill testvérpárosa együtt játszik. A film egy humoros és akciódús történetet mesél két vagány testvérről, akik a vadnyugaton próbálnak boldogulni.
  2. „Trinity Is Still My Name” (1971) – Ez a folytatás a „They Call Me Trinity” filmnek, és tovább folytatja a két testvér kalandjait. A film tele van poénokkal és látványos akcióval.
  3. „Bulldozer” (1978) – Ebben a vígjátékban Bud Spencer egy építőmunkás alakít, aki bosszút áll a helyi maffián. A film humorral és akcióval teli, és Bud Spencer karaktere ismét megmutatja erejét és jószívűségét.
  4. „Banana Joe” (1982) – Ez a film egy trópusi paradicsomban játszódik, ahol Bud Spencer egy banántermelőt alakít. Amikor a helyi bűnözők megpróbálják elűzni, Joe keményen visszavág. Ez a film is tele van vicces jelenetekkel és akcióval.
  5. „Odds and Evens” (1978) – Ebben a film noir komédiában Bud Spencer és Terence Hill együtt játszanak két rendőrt, akik egy nagy pénzügyi csalás nyomába erednek. A film izgalmas és humoros, és a két színész párosa ismét remekül működik együtt.
Bud Spencer piedone

Ez csak néhány példa az emlékezetes filmjeiből, de számos más remek alkotásban is látható volt.

Minden filmje sajátos humorral és akcióval rendelkezik, és Bud Spencer személyisége mindig kiemelkedik a vásznon.

Magyarországon a 70-es évek közepétől kezdték filmjeit vetíteni a mozikban.

A gyerekek nagy kedvence volt! A Piedone sorozatnak is hatalmas sikere volt, de további filmjei is népszerűnek számítottak.

Az ördög jobb és bal keze.

Gyémántvadászok.

Különben dühbe jövünk.

Bűnvadászok.

És megint dühbe jövünk.

Én a vízi lovakkal vagyok.

Kincs ami nincs.

Nyomás utána!

Nincs kettő négy nélkül.

Szuperhekusok.

Bunyó karácsonyig.

Bombajó bokszoló.

Seriff az égből.

A lista nem teljes!

Magyarországon a fő Magyar hangja Bujtor István volt, aki nem csak hangban, de testi adottságokban is hasonlított az olasz színészhez. A kilencvenes években gyakran Kránitz Lajos is szinkronizálta.

Három kiemelt vonása ami naggyá tette:

  1. Testalkat és erő: híres volt masszív testalkatáról és erőteljes megjelenéséről. Az úszó múltja és a testépítés szeretete révén rendkívül erős és atletikus volt. Ez a fizikai ereje és jelenléte sokszor megjelent a filmjeiben is, ahol látványos ökölharcokban és akciójelenetekben tündökölt.
  2. Humor: rendkívül jó humorérzékkel rendelkezett, és ez a humor áthatotta mind a személyiségét, mind a filmjeit. Gyakran játszott jószívű, vicces karaktereket, akiknek a poénok és a bohóckodás mindig mosolyt csaltak az emberek arcára. A humor és a komikus jelenetek fontos részei voltak a filmjeinek, és ezek a pillanatok hozzájárultak a népszerűségéhez.
  3. Jószívűség és emberség: egy nagyon kedves és emberséges személy volt a való életben is. Sokan emlékeznek rá, hogy mindig barátságosan és kedvesen viselkedett a rajongókkal és a kollégáival. Embersége és jószívűsége átsugárzott a filmjeire is, és ezek a pozitív értékek vonzották az embereket hozzá.

A filmjeiben mindig nagy odaadással és elkötelezettséggel dolgozott, és mindent megtett azért, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsa. Ez a professzionalizmus és elhivatottság hozzájárult a sikereihez és a rajongók szeretetéhez.

Magyarországon is megjelent életrajzi könyve Különben dühbe jövök címmel.

Bud Spencer egyedi egyénisége és különleges vonásai tették őt ikonikus személyiséggé, akinek emléke és hagyatéka továbbra is él a filmekben és a rajongók szívében.

Amit még érdemes tudni Bud Spencerről!

További írások a 70-80-as évek filmjeiről a filmek rovatunkban.

Ebben a rovatban játékos kérdőíveken bárki lemérheti mennyire járatos a filmek világában.