Skip to content
Kezdőlap » Az internet kezdete Magyarországon.

Az internet kezdete Magyarországon.

A magyarországi lakossági felhasználók az internet kezdetén még (betárcsázós) modemmel tudtak csatlakozni a hálózathoz.

Ebben a blogbejegyzésben az internet indulásának és első lépeseinek állomásait nézzük meg elsősorban felhasználói szemszögből. A technikai részletekbe nem mennék bele!

Az első internetes találkozás mindenkinek különböző élményt nyújtott, és a bőséges információ egy új kaput nyitott a fejlődő jövő felé. A csatlakozás ekkor még elég körülményes volt, és (nem másodperceket) hanem néha hosszú perceket vett igénybe. Mindenki mást kereset az új lehetőségben. Aki beszélt idegen nyelven: Angol, Német stb.. sok ezer oldal között böngészhetett érdeklődési körének megfelelően. De magyar nyelven is számtalan weblap elérhetővé vált.

internetto főoldal
Az Internetto az első magyar híroldal már 1995-ben elindult.

Voltak akiknek a kapcsolattartás számított elsősorban, így rögtön e-mail címet készítettek maguknak vagy csatlakoztak egy chat csevegő oldalhoz. Sokan az információ szerzés új lehetőségeit látták benne és híroldalakat, vagy tanulási lehetőségeket kerestek a gyorsan szaporodó weboldalak tartalmai között.

A kétezres évek elején az első blogok is elindultak, ahol már nem csak olvasóként vehettek részt a felhasználók, mert ezeken a felületeken bárki publikálhatta gondolatait.

Az első külföldi számunkra is elérhető blogszolgáltató a blogger már 1999. augusztusától felületet biztosított a műfaj iránt érdeklődőknek. Az első magyar blogok így lassan de elindultak 2000-2005 környékén. A blogírásnak rengeteg fajtája alakult ki: hírblog, szakmai, közösblog, politikai blog, fotóblog……

De a fórum oldalak is gyorsan népszerűek lettek. Akit a játék érdekelt az is találhatott néhány mai szemmel kezdetleges, de szórakoztató oldalt pl: startlapjátékok, Teve klub….

startlapjátékok retro
A starlap játékok főoldala ahol több játék közül is választhattunk.
tétova teve club főoldala
A másik kedvenc a Tétova teve club is népszerű volt. Az oldal a mai napig működik!

Az internet igazi fejlődése a 2000 években indult meg a kezdeti 90-es éveket messze megelőzve.

Az első közösségi oldal wiw néven már 2002-ben elindult ami főképp 2005-től már iwiw néven vált népszerűvé a felhasználók körében. Itt mindenki kiterjeszthette az ismeretségi körét az online térben is. Ez az oldal sok osztálytalálkozó megszervezéséhez nyújtott segítséget. A külföldi rokonokkal és ismerősökkel is könnyedén felvehettük a kapcsolatot. De a mindennapos kapcsolattartáshoz is jól jött.

A nagyobb cégek például a mobiltelefon szolgáltatók is elindították saját weboldalukat.

pannon gsm az élvonal
A Pannon GSM mobiltelefon szolgáltató kezdő oldala 2000 környékén.

Az első időszakban az internethez való csatlakozást mindenki otthoni számítógépen tudta megvalósítani, a mobilnet akkor még csak a merészebbek álmaiban létezett.

A manapság népszerű hírportálok területén az első években még nem volt tolongás, az első ilyen próbálkozás az 1995-ben indult iNteRNeTTo néven futott. (Az indulás évében még nem frissült naponta.) A kezdeti nehézségek után 1998-ban továbbra is nagyon látogatott oldallá vált.

Az Origo 1998-ban majd 1999 májusában az Index csapata is elindult az online hírvilág meghódítására.

index híroldal 2001 ben
Az Index hírportál főoldala 2001-ben.

A linkgyűjtő oldalak is sokak számára kedveltek voltak az internet induló éveiben, aminek az egyik legismertebb hazai képviselőjének a startlap számított. (1999-ben indult). Itt gyűjteményes formában témákra bontva találhattunk weblapokat.

Az internet kezdete óta eltelt évek a mai kor emberéhez igazították az online tartalmakat.

Az internet napjainkban az életünk szerves részévé vált, összefonódva a munkával, a iparral és szinte minden fontos területtel. Az internetes tartalmak böngészéséhez már az elsődleges eszköz a mobiltelefon lett, így már térben is szabadon bárhol elérhetővé vált a technológia.

Természetesen mindenkinek megvoltak a kedvenc weboldalaik. A retró napló fórumán te is megoszthatod a kedvenceidet.

A blogbejegyzésben felhasznált képek az internet archive oldalról lettek felhasználva. Aki szeretne rákeresni régi kedvenceire itt megteheti!

Írta és szerkesztette: Retró napló blog