Skip to content
Kezdőlap » Óda az X generációról.

Óda az X generációról.

Egy generáció amely X nevet kapott, és nekik is voltak álmaik, de lassan már a nyugdíj felé haladnak.

Mi voltunk akiket kulcsos gyerekként is hívtak.

A nyugat és a többi kontinens nekünk csak álom maradt, mégis vágyakozva néztük a szállodák előtt parkoló külföldi luxus autókat. Nekünk csak a kemény golyós rágó maradt, aminek a cukros íze gyorsan elillant. A szerencsésebbek a dollárboltban kaphattak Amerikai mentolos változatot. De legtöbbször csak a Trafikos Limó hozott egy kis édes ízt, amit a tenyerünkbe szórva fogyasztottunk és nagyokat mosolyogtunk egymás elszíneződött nyelvén. Nyáron volt már fagyi is, bár csak néhány ízvilágban de néhány forintért nyalhatunk.

Az egyik fő szórakozás nekünk a mozi volt, ami elrepített néhány órára jó távol a szürke valóságtól. A sötét mozihelységből kilépve, azonban durván arcon csapott a város monoton lüktetése. Hol vannak a régi mozik ahol az első sorokban kíváncsi gyerek szemek várták a filmhíradó végét, és a függöny tágabbra nyílt mielőtt megjelentek a film első fényei. Néhány forintos szórakozás, amely behozta a nagyvilág színeit.

Nekünk az X generáció tagjaiként a trafik volt a kincsesbánya, ahol a rózsa patrontól, a fröcsöntött műanyag indiánokig rengeteg játék várt ránk.

Igen mi voltunk az a korosztály akik a tiki-taki hangjával hétvégén is felvertük a lakótelep idilli csendjét. A zsebünkben lapuló úszöges csúzlival, pedig veszélyes dolgokat műveltünk. Őseink örömére serdülőként persze mi is felcsavartuk a szőnyeget egy házibuli erejéig, ahol gyakran kidurrant a 99 luftballon is.

Az akkori villamosok még most is járják a várost, mégis más szemmel nézünk a sarkon beforduló sárga nyikorgó járművekre. A fapados kocsikat ugyan lecserélték, de ma is ugyanúgy izzadsággal telt kocsikban utazunk a célunk felé.

Hol vannak a Balatoni üdülők ahol akár 2 hetet is eltölthetünk az akkori fizetéshez mérten elérhető áron. Akinek volt kapcsolata akár a Bolgár tengerpartra is eljutott. De a nyugati utazás már csak az igazán kiváltságosok számára volt elérhető. Akinek egyik opció sem jött be az utazhatott a vidéki nagymamához.

Épültek a lakótelepek és az X generáció gyermekei csapatokba verődve töltötték meg a házak közé épített játszótereket.

Sok életre szóló barátság alakult, akik még az évtizedek múlásával is néha összejönnek egy rövid beszélgetésre. De elmúltak az évek és már az ő gyermekeik töltik meg az iskolákat, majd a munka világába lépnek.

Az élet körforgása soha nem áll meg, generációk jönnek és mennek. Idővel csak néhány sor marad a történelem könyvek lapjain ami kicsit felidézi ezeket az évtizedeket, de gyorsan tovább lapoznak.

Írta: Retró napló klub.