Skip to content
Kezdőlap » Az 1987-es nagy havazás képekben.

Az 1987-es nagy havazás képekben.

Az 1987 Január 10-én történt nagy havazás az egész Országot megbénította.

Ebben a blogbejegyzésben erről az eseményről emlékezünk néhány képpel dokumentálva a történéseket.

Sokaknak vannak személyes emlékeik az 1987-es Januári hóesésről, ami talán emlékezetessé tette számára ezeket a napokat. Manapság egyre ritkább, hogy a tél napjait a régen megszokott hó is tarkítja. Természetesen ez a közlekedés szempontjából sok nehézséget okoz egy város életében, azonban ne feledjük a téli hónapok programjához hozzá kéne hogy tartozzon ez is.

Gyerekként emlékszem mennyi örömöt hozott egy közös szánkózás a haverokkal a közeli dombokon. Sokszor vizesen és jegesen mentünk haza egy kiadós szánkózást követően, de nem törődtünk vele mert az élmények többet adtak mint ami negatívum volt benne.

Az 1987-es Január 10-ei nagy havazás az összes addigi hómennyiséget megelőzte, de mégsem voltak az emberek pánikban és aránylag gyorsan alkalmazkodtak a hóhelyzethez.

nagy havazás 1987
Hosszú sor a retek utcai pékség előtt a nagy havazás napjain. Budapesten 1987-ben.
nagy havazás 1987
Stáhly utca a Somogyi Béla (Rökk Szilárd) utca felől a Vas utca felé nézve. Itt már kicsit olvadt a nagy hó!
Wavita.hu a Walmark webáruháza

Gondolom a kisebb távoli falvakon nagyobb gondot okozott az élelmiszer ellátásban és további területeken, de a nagyvárosokban szerintem elég jól alkalmazkodtunk a helyzethez.

Hóekével takarítják a vidéki utakat a szállítmányozás fenntartása érdekében.

Nekem is vannak személyes emlékeim az 1987 január eleji napokról. Engem is nagyon meglepett a helyzet amikor Január 10-én (a naptárat visszanézve 12. hétfő volt) reggel kiléptem az utcára és megláttam a hatalmas hó tornyokat. A járdák aránylag jól el voltak takarítva de a parkoló autók java a hó csapdájában maradt és nem is nagyon próbálták őket kiszabadítani. Szó szerint hófalak között közlekedtünk. A legtöbben belátták az autós közlekedés elég reménytelenné vált így nem is erőltették az autók takarítását.

Én fiatal szakmunkás tanulóként tömegközlekedéssel éppen a munkába igyekeztem ami a lakóhelyemtől elég távol ráadásul a domboldalon (Gazdagréten volt) de a csodával határos módon mégis időre oda értem. Azonban hamar rádöbbentem hiába volt az igyekezett mert az extrém hóhelyzet miatt mindenkit haza küldtek.

Idén pont 35 éve hogy a nagy havazás történt!

Élelmiszer szállítmány érkezett az Erzsébet körúti régen (Lenin körúti) nagy Csemege Áruházba a havazás napjain.

Az biztos hogy sok tízezer ember összefogására volt szükség a nagy havazás elhárításához, de valahogy mindenki a munkáját végezte és nem a közösségi oldalakon szidta a rendszert amit valószínűleg ma reagálnánk.

A blogbejegyzésben felhasznált képek a Fortepan oldaláról származnak! Minden képre kattintva megtalálható eredeti forrásuk.

Te még emlékszel az 1987-es Januári nagy havazásra?
217 votes

További írások a 70-80-as évek világáról:

Dollárboltok ahol csak valutával lehetett vásárolni!

Neonfeliratok a nagyvárosokban.

Írta és szerkesztette: István