Skip to content
Kezdőlap » Konzumbolt ismertebb néven dollárbolt.

Konzumbolt ismertebb néven dollárbolt.

Volt egy időszak amikor még a Kígyó utcában a konzumboltban, azaz dollárboltban lehetett levásárolni az éves valuta keretet.

Akinek volt külföldi rokona és esetleg időnként kapott néhány dollárt vagy német márkát ajándékba, az jó eséllyel a Kígyó utcai dollárboltban tudta azt levásárolni. A konsumex országszerte összesen 350 dollárboltot üzemeltetett, de Budapesten talán a Kígyó utcai volt a legismertebb. Ez az üzlet jól ellátott volt a nyugati márkás termékekkel melyeket szinte csak itt lehetett beszerezni. Akinek nem volt valutája csak ábrándozhatott az üzlet kirakata előtt elhaladva.

dollárbolt 1968-ban
A híres dollárbolt kirakata 1968-ban. A képre kattintva a fotó eredeti forrása elérhető (Fortepan.)
Loading poll ...

Gyerekként volt szerencsém a szüleimmel néhány dollárt elkölteni a Kígyó utcai dollárboltban az 56-ban disszidált rokonok jóvoltából. De természetesen ez csak aprópénznek számított, azonban mégis egy új kaput nyitott egy távoli világ termékei felé. Néhány csomag Amerikai wrigley’s rágó és mentolos tik-tak jutott nekem, amit napi egy-két szemre felosztva kincsként fogyasztottam, és miután kifogyott a dobozát is sokáig őriztem.

konzumbolt 1984
A konzumbolt itt már a nyolcvanas évek közepén 1984-ben.

A keleti blokk országainak a nyugat termékei kuriózumnak számítottak és hivatalosan csak ezekben a konzum üzletekben voltak elérhetőek kizárólag valutáért. Ma így visszagondolva szomorú milyen bezártságban éltünk a rendszerváltás előtti évtizedekben.

A blogbejegyzésben található képek a Fortepan oldaláról lettek felhasználva, ahol már több mint 150 000 régi kép található!

Ti vásároltatok még valamelyik dollárboltban?

További nosztalgia témájú írásaink:

A Budapesti vidámpark képes beszámoló.

A Budai parkszínpad képes napló.

A vasfüggöny egy határőr naplójából.

Írta és szerkesztette: István