Skip to content
Kezdőlap » Retró édességek. A 70-80-as évek finomságai.

Retró édességek. A 70-80-as évek finomságai.

Az édességek a legtöbb gyermek kedvenc ételei közé tartoznak, így nem csoda hogy a 70-80-as évek (Retró korszak) éveiben is megvoltak a kedvencek.

Ebben a blogbejegyzésbe megpróbálom összefoglalni a fent már említett korszak közkedvelt finomságait. A lista elég hosszú így biztos lesz ami kimarad, de talán sokan hasonló emlékekkel gondolnak vissza a korszak megahatározó édességeire.

A 70-80-as években is számtalan cukrászda működött ahol a kínálat elég széles skálán mozgott. A sütemények nagyon ízletesek voltak és persze a nyári időszakban a kihagyhatatlan fagyiról se feledkezzünk el.

A fagylaltról bővebben egy korábbi bejegyzésben írtam.

édességbolt a nyolcvanas években
Budapest VI. Teréz körút 62. (Lenin körút 120 szám alatti édességbolt kirakata 1988-ban.) Kép forrása: Fortepan Adományozó: Péterffy István

Természetesen a sütemények az otthonokban is gyakran felbukkantak, ahol volt a családban a sütésben járatos anyuka, vagy nagymama.

Így mindenkinek megvolt a hazai kedvence!

A retró édességek egy másik kategóriája a cukrok és a csokoládék.

A kemény savanyú cukorka egy csomagon belül több ízvilágban is pár forintért kapható volt. De aki a puhább cukrokat szerette talán a fruttira jobban emlékszik.

A fruttit egy időben focimeccseken szemenként is lehetett kapni a tökmag és szotyi mellett. Az árára pontosan nem emlékszem, de gondolom olyan 10-20 fillér körül lehetett darabja.

Állagban hasonló volt az omlós tej vagy vajkaramella, ami szintén felelős volt néhány lyukas fogért.

A keményebb cukrok közé tartozott a törökméz vagy a krumplicukor bár ez a két finomság megosztó volt és sokan nem szerették. Azonban a piros cukormázas grillázs a nebuló már előrébb volt a ranglistán a dunakaviccsal párban.

A már puhább szájban olvadó, amit gyerekként csak módjával lehetett fogyasztani a dianás cukorka. Ennek volt egy fapados változata amikor egy kockacukrot dianával átitattak. A diana azaz (sósborszesz) általában 0.2 dl-es kiszerelésben árulták és akkoriban szinte minden háztartásban megtalálható volt. Fogfájásra is gyakran használták borogatáshoz. A szőlőcukor is egy rövid mondat erejéig ide kapcsolható.

De a fekete hosszú csíkokban tekeredő medvecukor és a színben azonos Negró a torok kéményseprője is a kedvencek közé tartozott.

vajas sütemények boltja
Budapest VI. Teréz körút 20. (Lenin körút 78.) Vajas sütemények boltja 1969-ben. Kép forrása: Fortepan Adományozó: Bauer Sándor

A puha kategória egyik vezető szereplője a pille habosított gyümölcsízű cukorka, de a télifagyi is ebben a kategóriában jeleskedett.

Talán a cukrokhoz köthetőek még a nyalókák, amiből a piros kakasos és a csokival bevont kojak is sok gyereknek felejthetetlen élményt nyújtott.

Valamint a zizi és a limó is az intenzív cukorbevitelt növelte. Volt még egy papír zacskóban kapható pezsgőpor amit én személy szerint nagyon szerettem. Ez több ízvilágban is elérhető volt és eredetileg a limóhoz hasonlóan vízzel kellett volna keverni, de mi ezt is csak a tenyerünkből nyalogatva fogyasztottuk.

Rigó Jancsi cukrászda
A ma is üzemelő Budapest XII. Böszörményi út 17/a, Rigó Jancsi cukrászda 1953-ban. Kép forrása: Fortepan Adományozó: Ladinek Viktor

Talán a cukrok után térjünk át a csokoládékra, melyek szintén a Retró édességek egy meghatározó csoportjába tartoznak.

A piros csomagban forgalmazott egész mogyoróval dúsított tejcsokoládé talán sokaknak kedvenc volt. De az állatfigurás szerencsi tejcsokoládé sem volt rossz. Ez mellett persze a kihagyhatatlan sportszelet, amit akkor még csak egy méretben árultak.

Volt még pár kedvenc a melba vagy a Párizsi kocka, az utasellátó szelet, és a Boci csoki. A díszes dobozban kapható Százszorszép desszertnek általában csak a dobozával találkoztunk, ami legtöbb esetben varrós doboznak lett újra felhasználva.

A rágógumik ekkor még nem olyan széles választékban voltak elérhetőek és az íz tartóságuk is elég gyenge volt. Kiszerelésben a golyós és a tutti frutti ízű téglalap alakú volt a leggyakoribb. Az igazi áttörést a Donald rágó és az Amerikai Wrigley’s mentolos rágók hozták, igaz ezeket sokáig csak a dollárboltban lehetett kapni, a szintén népszerű mentolos tik-takkal együtt.

Az édességeket ezekben az években az élelmiszerboltokban, az édességboltokban, és a trafikokban lehetett beszerezni.

Remélem ebben a bejegyzésben sokan felismerték a Retró világából a számukra kedvenc finomságokat.

Ebben a bejegyzésben is a képeket a Fortepan oldaláról használtam fel. Minden képre kattintva elérhető azok eredeti forrása!

További nosztalgikus hangulatú írások a 70-80-as évek világáról: