Skip to content
Kezdőlap » Blaha Lujza tér régi képeken.

Blaha Lujza tér régi képeken.

A Pesti oldal közkedvelt helye a méltán népszerű Blaha Lujza tér is rengeteg változáson és átalakításon ment keresztül az elmúlt évtizedek során.

A Tér a VII. és a VIII. kerület határvonalában a ( Rákóczi út Nagykörűt találkozásánál helyezkedik el) így nagy átmenő forgalmat levezető forgalmas csomópontja Budapestnek. Találkozási pontként is közkedvelt a Budapestiek és a turisták körében egyaránt.

Néhány korai képen bemutatjuk a tér távoli múltját:

Nemzeti Színház Blaha Lujza tér 1900 körül
Egy nagyon korai kép a térről. Blaha Lujza tér a Népszínház utca és a Rákóczi út találkozása, a Népszínház (a későbbi Nemzeti Színház) épülete. A felvétel 1893-ban készült. Forrás: Fortepan
Blaha Lujza tér 1945
A második világháború (1945) ezt a Budapesti teret is alaposan megrongálta.
Blaha Lujza tér szemben a Rákóczi út 42. a budapesti ostromkor súlyosan megsérült Akácfa utcai sarokház, az egykori bérház és Orient szálloda épülete.
Blaha Lujza tér 1956
Blaha Lujza tér járműroncsok a Nemzeti Színház mellett, balra a József körút, jobbra a Szabad Nép székháza.
Az 1956.os forradalom szintén nem kímélte teret.
Blaha Lujza tér 1956
József körút – Blaha Lujza tér sarok felborított villamos kocsi, mögötte a Szabad Nép székháza 1956-ban.
Kép forrása: Fortepan Adományozó: Pesti Srác2
Blaha Lujza tér Nemzeti színház felújítása 1957.
Blaha Lujza tér a Nemzeti Színház felújítás alatt 1957-ben.

A Blaha Lujza térnek a korai években (1960-1990) 5 fő nevezetes helyszíne volt:

  • Az első és talán legismertebb a Nemzeti színház amit 1965-ben lebontottak.
  • A második a Corvin áruház, amit 1966-ban alumínium boritással takartak el. A hetvenes évek hangulatába így pont bele illett, de sokan nem is tudtuk milyen szép homlokzatot rejtenek az épületnek Pléhdoboz hatást adó burkolatok
  • A harmadik az EMKE kávéház és zenés szórakozóhely, amely ismert hely volt a Pestiek körében. Ez az épület Közvetlen a Rákóczi út és a Nagykörút sarkán helyezkedett el.
  • Az EMKE túloldalán volt a ma is élelmiszerboltkén üzemelő első éjjel-nappali közért. Ez a sarokház utca szintjén található üzlethelyiség egész korán már 1960-as évektől kiszolgálta a belváros lakosságát.
  • Az tér hangulatát meghatározó ötödik épület a Sajtóház, ami jellegzetes homlokzatával legközelebb a hetvenes évekhez állt közel. (Igaz az épület már jóval korában épült!) 2005-ben ezt az épületet is lebontották és helyén jelenleg egy szálloda és irodaház kapott helyet.

Természetesen az öt felsorolt helyszín mellett még további jellegzetes épületek is megtalálhatóak a téren!

Corvin nagyáruház 1960
Blaha Lujza tér Corvin Áruház balra a Somogyi Béla (Rökk Szilárd) utca, jobbra a Márkus Emilia utca 1961-ben.
Kép forrása:Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU_BFL_XV_19_c_11

A Blaha Lujza tér is biztos sokaknak különböző személyes emlékeket idéz!

Blaha Lujza tér szökőkutak 1969
A legendás szökőkutak és a háttérben a tornyos épület, amelynek az aljában volt az éjjel-nappali Csemege közért 1969-ben.

Számomra a gyerekként a fenti képen is látható jellegzetes formájú szökőkutak jutnak az eszembe a térről. Valamint a közeli Népszínház utcai Csokonai mozi ahol rengeteg filmet volt szerencsém végig nézni. De az évente megrendezésre kerülő BMV nemzetközi vásár irányába induló 28-as villamosok is innen indultak. Ami szintén jó program volt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A tér szomszédságában volt még a Bástya és a Horizont mozi is!

A városi szlengben általában csak Blahának hívtuk a teret.

Corvin áruház 1969
A Blaha Lujza téri Corvin áruház új homlokzati burkolata 1969-ben.

Néhány évre rá a Corvin melletti kis utcában a Józsefvárosi pince klub is sok emlékezetes koncertet nyújtott számomra melyek előtt gyakran a környező utcákban sétáltunk.

A Corvin áruház meglátogatása is minden gyerek számára egy csoda volt. Abban az időben széles kínálatával rengeteg vásárlási lehetőséget kínált a családoknak.

A Blaha Lujza tér az utazóknak is központi hely volt, mert gyakran innen indultak a külföldre induló turista buszok.

Rákóczi út balra a Blaha Lujza tér és a Rókus kórház épülete, jobbra a villamos takarásában a Rákóczi út 42-es számú beépítetlen telek az Akácfa utca sarkán 1970-ben.
Blaha Lujza tér 1971
A Blaha Lujza tér 1971-ben. Itt még járt a villamos közlekedés a Rákóczi úton. A kép bal oldalán látható a z Állami Biztosító és a Csemege közért emlékezetes neonreklámja.

A blogbejegyzésben felhasznált fotók a Fortepan oldaláról lettek felhasználva, és minden képre kattintva elérhető azok eredeti forrása.

A blogbejegyzést szerkesztette: István