Skip to content
Kezdőlap » Live Aid segélykoncert 1985-ben.

Live Aid segélykoncert 1985-ben.

A Live Aid segélykoncert egy történelmi esemény volt, amelyet 1985-ben rendeztek meg.

Ez a koncert a világ legnagyobb pop és rocksztárjait hozta össze, hogy pénzt gyűjtsenek az éhínség sújtotta Afrikának. A koncertet Londonban és Philadelphiában tartották egyszerre, és több mint 1,5 milliárd ember nézte élőben a televízióban. A Live Aid nemcsak a zenei világ egyik legnagyobb eseménye volt, hanem jelentős hatást gyakorolt a globális problémákra való figyelemfelhívásra és a segélyszervezetek támogatására is.

Én gyerekként nagy érdeklődéssel néztem az akkori kedvelt előadóim élő koncertjét. Igaz a televíziónk ekkor még csak fekete-fehér volt, de a műsor hangulatán ez cseppet sem rontott.

Az üzenete is példa értékű volt! Így a világ egy másik részét Afrikát is kicsit megismerhettük.

Az akkori keleti blokk elég zártan működött a világ eseményeivel kapcsolatban, így minden ilyen globális eseményt mint a Live Aid koncert programját is nagy örömmel fogadtuk.

Az esemény ötletgazdája Bob Geldof ír énekes, zeneszerző, gitáros, színész volt.

A parádés szereplőgárdából nehéz bárkit is kiragadni, de a Queen együttes például hatalmas sikert aratott.

Érdekesség volt hogy Phil Collins mindkét helyszínen fellépett! Egy Concorde repülőgép segítségével az Angliai Wembley stadionban befejezett előadását követően rögtön átkelt az óceánon és az Amerikai Philadelphiai John F. Kennedy stadionban csatlakozott zenésztársaihoz.

A Live Aid rendezvény a nyolcvanas évek kiemelkedő zenei eseményének számított!

A napjainkban retró rádiókban gyakran felcsendül a rendezvény fő indulója a „We are the world” című emlékezetes nóta. Ezt Hofi Géza humorista is feldolgozta a maga sajátos és vicces stílusában Piál a föld címmel.