Skip to content
Kezdőlap » Régi fotók és emlékek Budafok-Nagytétény utcáiról.

Régi fotók és emlékek Budafok-Nagytétény utcáiról.

A dél-budai, XXII. kerület, Budafok-Nagytétény utcái és terei is nagy változáson estek át az elmúlt évtizedek során.

Ebben a blogbejegyzésben néhány régi képpel megpróbáljuk felidézni az elmúlt évtizedek hangulatát. A képeket ismét a népszerű Fortepan oldaláról használtuk fel, ahol már több mint 150 000 régi fénykép található. Természetesen minden fotónál a képre kattintva elérhető annak eredeti forrása!

Érdekességként a régi képek alatt a mostani utcakép is megtekinthető!

A budafoki Leányka utcai toronyházak építés alatt 1972-ben.
Leányka utcai toronyházak napjainkban.
A Mária Terézia (Rózsa Richárd) utca és a Kossuth Lajos utca találkozása, szemben a Nagytétényi út, jobbra a Tóth József utca torkolata 1960-ban.

Emlékszem a régi képen jobb oldalon látható ház még elég sokáig megmaradt. Pont a buszmegállónál állt és sejtelmes hangulatú épületnek nézett ki, de lehet ez csak az állapota miatt tűnt számomra annak.

Mai utca kép a google térkép segítségével készült.
A Szabadság utca irányából a város felé nézve, balra a HÉV végállomásának forgalmi épülete 1960-ban. A kép bal oldalán lévő ház aljában sokáig egy kocsma üzemelt amit néhány éve bezártak és lakást alakítottak ki belőle.
2019-ben készült fotó a google térkép segítségével, így mielőtt kommentelnétek a szemből jövő autót sajnos nem tudtam eltüntetni.

Amennyiben kiegészítenéd a leírtakat egy két személyes információval a Budafok és Nagytétény blogbejegyzésben bemutatott helyszíneiről, a retró napló facebook oldalon oszd meg velünk.

Nagytétényi út 216-218., Hungária Műanyag feldolgozó Vállalat 1972-ben.
A régi homlokzati felirat eltűnt, de van helyette modern graffiti.

Ez az épület ma is áll és meglepő módon nem sokat változott. A feliratok ugyan már eltűntek a homlokzatáról, de más nagy változás külsőre nincs rajta. Ez a cég is fénykorában sok a környéken lakónak biztosított munkalehetőséget. Az épülettől jobbra pár száz méterre ma a Lidl található, amely terület régen szintén még a gyárhoz tartozott!

Valamint talán valaki emlékszik arra is, hogy a jelenlegi Aldi helyén egy futballpálya volt, amit bezárását követően hosszú évekig nehézgépek tárolására használtak.

A nagytétényi és a Háros utca sarkán állt ez a büfé. 1988-as fotó!

A fotót jobban megnézve (jobb alsó sarokban) látszik a nyitva tartás: 4.30- 14.00. nyilván a munkások miatt volt ilyen korai a nyitás.

Én nem emlékszem erre az épületre, igaz ekkor csak ritkán és átutazóban jártam a környéken.

Ugyanaz a büfé egy másik irányból fényképezve szintén 1988-ban.
A Vágóhíd utcai átjárónál is volt egy hasonló (lángost is árusító) büfé, amit emlékeim szerint néhány éve zártak be. A kép jobb sarkában még látható a büfé épületének sarka. Ott még néhányszor kávéztam!
Napjainkban így néz ki a megálló és a büfé helye.

A nyolcvanas években nagy keletje volt ezeknek a büfé bódéknak, melyek szépnek egyáltalán nem mondható jelenségek voltak. Néhány ilyen épület elég sokáig fennmaradt, például a Bartók Béla lakótelepen is volt kettő az egyik pékségként működött, a másik a Holstein söröző és a Nagytétényi 4. emeletes sorház között volt található. Itt általában két különálló üzlet működött, volt itt horgászbolt, virágbolt, pékség,zöldséges…

Mára mindkét helyet lebontották.

Véleményem szerint Budafok és Nagytétény már elavult retró hangulatú büfés bódéi nélkül szebb lett a kerület.

Amennyiben tetszett a rövid képes összefoglaló, megköszönöm ha a bejegyzés megosztásával támogatod gyűjtő munkámat!

További nosztalgikus hangulatú írások:

Írta és szerkesztette: István.