Skip to content
Kezdőlap » Rakéta porszívó, ami 50 év után is működik!

Rakéta porszívó, ami 50 év után is működik!

Az első rakéta porszívók gyártása már az 1950-es évek végén elkezdődött, azonban a 70-es években a Rakéta 7-es modellje lett hazánkban igazán népszerű háztartási eszköz.

A Szovjetunió híres volt a masszív gépekről, ekkor még nem spóroltak az anyagokkal és tényleg sikerült egy tartós szerkezetet összerakniuk ami képes még 50 év után is jól működni. Természetesen a hatékonysága már közelébe sem ér a mai termékeknek, de tény hogy az idő vasfoga nem fog rajtuk és a 40-50 éves darabokat is munkára lehet még bírni. A porszívó a jellegzetes formája után kapta a rakéta nevet.

Ezek a gépek jó hangosak voltak, és valószínűleg a fogyasztásuk is alaposan megtekerte a villanyórát. A blogbejegyzés képein látható darab is hibátlanul működött amit személyesen is volt szerencsém kipróbálni. Ez a zöld szín volt talán a leggyakoribb belőle, de további színekben is kiadásra került.

A rakéta porszívó egyik legnépszerűbb típusa a 7-es széria!

Erőteljes hangja miatt sok gyerek elmenekült otthonról mikor bevetésre került, de talán az idő már begyógyította e sebeket.

A rakéta porszívók a hetvenes és nyolcvanas években élték aranykorukat hazánkban, így a háztartások nagy százalékánál megtalálható volt.

rakéta porszívó
A rakéta 7-es porszívó eredeti dobozában.

A gép stabil vászon porzsákot használt, amit könnyen lehetett üríteni így a fenntartási költségei is alacsony volt, és hosszú évekig jó szolgálatot tett az otthonok takarításában.

Teljes felszereltséggel a dobozában bevetésre készen!

A rakéta porszívók gyártását 1985-ben állították le!

A blogbejegyzés végén szavazhattok is: Ti használtatok még rakéta porszívót?

Használtál még rakéta porszívót?
24 votes

Amennyiben vannak személyes emlékeitek a blogbejegyzésben bemutatott porszívóval kapcsolatban, osszátok meg facebook oldalunkon.

Várunk szeretettel!

További nosztalgia hangulatú írások itt a retró napló blogon: