Skip to content
Kezdőlap » Orosz nyelv tanulás a rendszerváltás előtt.

Orosz nyelv tanulás a rendszerváltás előtt.

Az általános iskolák felsős tanrendjének meghatározó része volt az Orosz nyelv oktatása, ami egész korán már 1949-ben megkezdődött.

Ismerőseimmel való beszélgetéseim alapján nyugodtan kijelenthetem a nagy többség közömbös volt vele, vagy nem kedvelte a kötelező idegennyelv tanulást. Természetesen mai szemmel minden idegen nyelv elsajátítása sok értékes tulajdonságot ad a tanulóinak. Egy más kultúrába nyújt betekintést, amivel több lehetőség is megnyílhat előttünk. Azonban a kötelező jelleg alaposan elvette a kedvet a fiatalok körében e nyelv elsajátításától.

orosz nyelv tanulás

A legtöbben csak bukdácsoltunk és próbáltuk bemagolni a szavakat és mondatokat, azonban igazi Orosz nyelvtudást csak keveseknek sikerült elérni. A nyelvórák mellett a kötelező November 7.-ei ünnepségek is csak távolabb toltak minket az Orosz kultúra és történelem megkedvelésétől.

A kötelező Orosz nyelv tanulás hivatalosan 1989-ben ért véget.

Ez a rendszer tehát kereken 50 évig működött. Mindenki más és más emlékekkel gondol vissza az Orosz órák hangulatára. Az akkori Orosz tanárok is gyorsan átképzésen estek át, és általában a Német vagy Angol oktatással folytatták a pályafutásukat.

Ez a blogbejegyzés csak a saját véleményemet tükrözi, és biztos sokan másként gondolnak a kötelező nyelvtanulásra.

Te hogyan tekintesz vissza az általános iskolai Orosz nyelv tanulásra?

Ezen a szavazólapon név nélkül szavazhatsz:

Loading poll ...

Írta és szerkesztette: István (Retró napló blog.)