Skip to content
Kezdőlap » Önkiszolgáló éttermek, avagy a szocializmus gyorsbüféi.

Önkiszolgáló éttermek, avagy a szocializmus gyorsbüféi.

A Budapesti önkiszolgáló éttermek sok ember élelmezését ellátták már az korai hatvanas évektől, egész a rendszerváltásig.

Ezek az egyszerű rendszeren működő szolgáltató egységek praktikus lehetőséget nyújtottak a gyors ebédre igényt tartó tömegek számára. Itt a főtt étel kínálatból aránylag olcsón lehetett egy kiadós ebédet elfogyasztani. A puritán módon kialakított vendéglátó helyiségek az átlagemberek számára is elérhetőek voltak.

A kínálat széles skálán mozgott és a levesek, főételek, savanyúságok, mellett desszertek valamint italok is bővítették az étlapot. Itt nem a pincérnek kellett fizetni, hanem a pultnál kiválasztott ételeket egy tálcára kellett rakni, amit ezt követően a pénztárnál lehetett fizetni. Minden asztalnál volt egy kancsó víz is amiből ingyen lehetett inni!

Gyerekként emlékszem sokszor jártam a haverokkal a Móricz Zsigmond körtéri önkiszolgáló étteremben. Mi elsősorban desszertet ettünk vagy egy üdítőt fogyasztottunk. Itt nagyon finom volt a madártej, amit egy kehelyben kínáltak és mindig volt díszítésnek a tetején 2-3 szem mazsola. A meleg étel kínálatot így igazán részletesen nem is ismertük.

A legendás Budapest XI. Móricz Zsigmond körtéri önkiszolgáló étterem bejárata 1965-ben.
A neon felirat is jól tükrözte a 60-70 évek hangulatát. Sokan csak Lordok házának hívták!

Az épület manapság Mc Donalds gyorsétteremként működik.

Az étterem belső tere szintén 1965-ből.
A pultoknál lehetett kérni az ételt, amit a műanyag (vagy néhol fém) tálcákon tudtuk a pénztárhoz vinni.

Budapest több pontján is megtalálhatóak voltak ezek az önkiszolgáló éttermek.

A Szent István körúti Berlin étterem önkiszolgáló pultja 1970-ben.
A Pesti oldal talán legnagyobb forgalmú és befogadó képességű önkiszolgáló étterme a Centrál a régi (Tanács) ma Károly körúton 1970-ben.

Ebben az étteremben emlékeim szerint bent nem jártam, csak hallottam róla.

A XIII. Kerületi Csanádi utca 28 szám alatti Tej bisztró 1974-ben.

Természetesen olyan sok önkiszolgáló étterem üzemelt a fővárosban, hogy az összeset lehetetlen bemutatni egy bejegyzésben.

Sajnos képanyag sincs olyan sok ezekről a helyekről azonban néhányat még szóban megemlítenék: Vízivárosi önkiszolgáló étterem Fő utca 8 a régi Marx tér most Nyugati Expressz étterem a Pajtás a gyorskocsi utcában és Zuglóban is volt egy Pajtás a Füredi lakótelepen. A listát hosszasan lehetne sorolni!

Neked is vannak emlékeid az önkiszolgáló éttermekkel kapcsolatban?

Írd meg a fórumon! Kötetlen beszélgetés és történetmesélés a 60-70-80-as évek világáról.

Valamint rengeteg nagyobb vállalatnak is volt önkiszolgáló jellegű étterme amit elsősorban a cég dolgozói használhattak, de én is sokszor ettem például a Kőbányai Richter nagy éttermében mikor a gyógyszergyár új csarnokai épültek. A Váci úti Láng gépgyárnak az Ikarus vagy az újpesti Duna cipőgyárnak is volt ilyen jellegű étterme. De több egyetemnek és minisztériumnak is volt önkiszolgáló kiszolgálásra kialakított étterme.

Valamint ne feledjük vidéken is több nagyvárosban volt hasonló önkiszolgáló étterem.

Ebben a blogbejegyzésben is a Fortepan oldaláról használtam fel a képeket!

További retró hangulatú írások:

Írta és szerkesztette: István