Skip to content
Kezdőlap » November 7. tér manapság Oktogon.

November 7. tér manapság Oktogon.

Az Oktogon név a geometriában ismert nyolcszög egy másik jelentése, ami a tér valós formájára is utal.

A Pesti oldal ismert csomópontjának több elnevezése is volt az elmúlt évtizedek alatt. Kezdetben az egyszerű nyolcszög tér elnevezést, majd az 1920-as évektől már Oktogon, de egy kis ideig Mussolini, majd a kommunizmus időszakában a November 7. tér néven vált ismerté.

november 7 tér oktogon állomása
Az Oktogon sokáig November 7. tér néven volt ismert. A képen a millenniumi földalatti vasút állomása látható 1980-ban. Kép forrása: Fortepan

1990-től újra Oktogon néven használjuk.

A tér két fő útvonal az Andrássy út (régen Népköztársaság útja) és a Teréz körút ( Lenin körút) találkozásánál helyezkedik el. A városi szlengben gyakran csak Novhét tér néven említettük. A kisföldalatti járatának is van itt egy állomása, valamint felszíni közlekedéssel a 4-6-os villamos is átszeli a teret. Ez a csomópont is ismert színfoltja a városnak.

Helyezkedéséből adódóan a tér inkább csak átutazásra szolgál, és mint találkozási pont talán kicsit háttérbe szorul. Azonban aki egy hangulatos belvárosi sétára készül a térről kiindulva az Andrássy út mindkét irányából érdemes elindulnia. A Hősök tere vagy a Erzsébet tér felé haladva egyaránt impozáns épületeket csodálhatunk meg.

Néhány régi kép az Oktogonról különböző időszakokból:

Oktogon 1900-ban
Egy korai kép a térről 1900 környékén. Oktogon a Teréz körút a Nyugati pályaudvar felé nézve. Kép forrása: Fortepan Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.179
Oktogon 1946-ban
Május 1-ei felvonulás a téren 1946-ban. Kép forrása: Fortepan Adományozó: Berkó Pál
Oktogon 1956-ban November 7 tér
Az 1956-os harcok az Oktogont (November 7) teret is megrongálták. Kép forrása: Fortepan Adományozó: Jezsuita levéltár
Oktogon Abbázia étterem
A tér büszkesége az Abbázia étterem neon felirata 1960.ban. Kép forrása Fortepan Adományozó: Bauer Sándor Napjainkban a helyén Burger king gyorsétterem és egy Bellozo étterem található.
Oktogon fényképész 1960
A November 7 téri fényképész szövetkezet üzlete is sok család számára készített emlékezetes fotókat. A kép 1960-ban készült. Forrása: Fortepan Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU_BFL_XV_19_c_11
Oktogon November 7 tér 1971-ben este
A November 7 tér esti kivilágítása a jellegzetes neon feliratokkal 1971-ben. Forrás: Fortepan Adományozó: Főfotó
november 7 tér oktogon 1975-ben
A tér esti hangulatát meghatározó neon feliratok nappali körülmények között 1975-ben.
Kép forrása : Fortepan Adományozó: FŐFOTÓ
oktogon Nemzetközi motoros felvonulás
Nemzetközi Motor Szövetség résztvevőinek felvonulása a téren 1986-ban. A háttérben a Savoy étterem neonfeliratai is látszódnak.
Kép forrása: Fortepan Adományozó: Pazurik László
Az Oktogon napjainkban is a város forgalmas pontja!
  • Elhelyezkedése: A tér a VI. kerületben található, a Nagy körút és az Andrássy út kereszteződésénél. Ez a kereszteződés a város egyik forgalmas csomópontja.
  • Történelem: A tér a 19. század végén épült, és az Andrássy út megépítésével vált jelentőssé. Az Andrássy út és az Oktogon tér is a neves tervező építész, Hild József nevéhez fűződik.
  • Épületek és látnivalók: Az Oktogon tér közelében számos impozáns épület található. Az egyik legismertebb a Budapesti Operaház. Az Andrássy út másik oldalán található a Drechsler-palota, amely szintén figyelemre méltó épület. Emellett számos üzlet, étterem és kávézó is megtalálható a környéken.

A blogbejegyzésben felhasznált képek a Fortepan oldaláról lettek felhasználva és a képekre kattintva elérhető azok eredeti forrása.

A blogbejegyzés a forrás megjelölésével szabadon megosztható különböző közösségi oldalakon!

Köszönjük ha megosztod ismerőseiddel is, ami neked csak néhány kattintás de nekünk sokat jelent ha írásaink több emberhez jutnak el.

További hasonló írások Budapest központi helyszíneiről: