Skip to content
Kezdőlap » November 7. tér manapság Oktogon.

November 7. tér manapság Oktogon.

Az Oktogon név a geometriában ismert nyolcszög egy másik jelentése, ami a tér valós formájára is utal.

A Pesti oldal ismert csomópontjának több elnevezése is volt az elmúlt évtizedek alatt. Kezdetben az egyszerű nyolcszög tér elnevezést, majd az 1920-as évektől már Oktogon, de egy kis ideig Mussolini, majd a kommunizmus időszakában a November 7. tér néven vált ismerté.

november 7 tér oktogon állomása
Az Oktogon sokáig November 7. tér néven volt ismert. A képen a millenniumi földalatti vasút állomása látható 1980-ban. Kép forrása: Fortepan

1990-től újra Oktogon néven használjuk.

A tér két fő útvonal az Andrássy út (régen Népköztársaság útja) és a Teréz körút ( Lenin körút) találkozásánál helyezkedik el. A városi szlengben gyakran csak Novhét tér néven említettük. A kisföldalatti járatának is van itt egy állomása, valamint felszíni közlekedéssel a 4-6-os villamos is átszeli a teret. Ez a csomópont is ismert színfoltja a városnak.

Helyezkedéséből adódóan a tér inkább csak átutazásra szolgál, és mint találkozási pont talán kicsit háttérbe szorul. Azonban aki egy hangulatos belvárosi sétára készül a térről kiindulva az Andrássy út mindkét irányából érdemes elindulnia. A Hősök tere vagy a Erzsébet tér felé haladva egyaránt impozáns épületeket csodálhatunk meg.

Néhány régi kép az Oktogonról különböző időszakokból:

Oktogon 1900-ban
Egy korai kép a térről 1900 környékén. Oktogon a Teréz körút a Nyugati pályaudvar felé nézve. Kép forrása: Fortepan Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.179
Oktogon 1946-ban
Május 1-ei felvonulás a téren 1946-ban. Kép forrása: Fortepan Adományozó: Berkó Pál
Oktogon 1956-ban November 7 tér
Az 1956-os harcok az Oktogont (November 7) teret is megrongálták. Kép forrása: Fortepan Adományozó: Jezsuita levéltár
Oktogon Abbázia étterem
A tér büszkesége az Abbázia étterem neon felirata 1960.ban. Kép forrása Fortepan Adományozó: Bauer Sándor Napjainkban a helyén Burger king gyorsétterem és egy Bellozo étterem található.
Oktogon fényképész 1960
A November 7 téri fényképész szövetkezet üzlete is sok család számára készített emlékezetes fotókat. A kép 1960-ban készült. Forrása: Fortepan Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU_BFL_XV_19_c_11
Oktogon November 7 tér 1971-ben este
A November 7 tér esti kivilágítása a jellegzetes neon feliratokkal 1971-ben. Forrás: Fortepan Adományozó: Főfotó
november 7 tér oktogon 1975-ben
A tér esti hangulatát meghatározó neon feliratok nappali körülmények között 1975-ben.
Kép forrása : Fortepan Adományozó: FŐFOTÓ
oktogon Nemzetközi motoros felvonulás
Nemzetközi Motor Szövetség résztvevőinek felvonulása a téren 1986-ban. A háttérben a Savoy étterem neonfeliratai is látszódnak.
Kép forrása: Fortepan Adományozó: Pazurik László
Az Oktogon napjainkban is a város forgalmas pontja!

A blogbejegyzésben felhasznált képek a Fortepan oldaláról lettek felhasználva és a képekre kattintva elérhető azok eredeti forrása.

A blogbejegyzés a forrás megjelölésével szabadon megosztható különböző közösségi oldalakon!

Köszönjük ha megosztod ismerőseiddel is, ami neked csak néhány kattintás de nekünk sokat jelent ha írásaink több emberhez jutnak el.

Szerkesztette: Ingatlan Tuning blog

További hasonló írások Budapest központi helyszíneiről: