Skip to content
Kezdőlap » Nagy csarnok, amit a turisták is szeretnek!

Nagy csarnok, amit a turisták is szeretnek!

A nagy csarnok azaz (központi vásárcsarnok) egy impozáns épület gyönyörű homlokzattal és tetőszerkezettel, amit a turisták is kihagyhatatlan célpontként látogatnak.

A Budapesti piacokról szóló sorozatunk második részében a Fehérvéri úti piac után, a Nagy vásárcsarnokot mutatjuk be. (Sajnos kevés felhasználható kép áll rendelkezésre az épületről.)

A Dimitrov (Fővám) téri központi vásárcsarnok 1982-ben.
A színes fotó jól bemutatja a díszes tetőszerkezetet.

A Szabadság híd Pesti hídfőjénél található Fővám téri csarnok, régen Dimitrov csarnokként is üzemelt. A Duna közelsége is jó kiegészítést nyújtott a friss áruk piachoz való vízi szállításához. Manapság a régen vízi szállításhoz használt közvetlen föld alatti járatott, már csak szemét szállításra használják! Ennek a piacnak is van egy pince szintje ahol egy nagy élelmiszer üzlet és néhány árus található. (Az alsó szinten elég régen jártam, ezért pontosan nem tudom az üzletek elhelyezkedését.)

Dimitrov téri nagyvásárcsarnok
A Dimitrov (mai Fővám) téri Nagyvásárcsarnok épülete 1961-ben.

Amennyiben kiegészítenétek a bejegyzés tartalmát írjátok meg kommentben facebook oldalunkon!

nagy csarnok 1970
A Dimitrov téri piac egyik árusa 1970-ben.

A Nagy csarnok épülete Pecz Samu tervei alapján készült el 1897-ben.

Nagycsarnok zöldségárusok
Zöldségárusok a Nagy csarnokban 1967-ben.

A ma is üzemelő épület tágas teret biztosít a vásárláshoz. Itt is a legpraktikusabb kialakítással a földszinten vannak a zöldség, hús, és egyéb termék árusok. A piac hatalmas belmagassága és függőfolyosói kicsit pályaudvar jelleget adnak az épületnek. A függőfolyosók elsősorban a szuvenír árusoknak biztosítanak helyet.

vásárcsarnok falatozó
Fővám (Dimitrov) tér, Központi Vásárcsarnok, falatozó a galérián 1967-ben.
A képet adományozta: Zofia Rydet

Az emeleti részeken az éttermek is közkedveltek a turisták számára. Itt a legendás Magyar hungarikumnak számító Gulyást, vagy a szintén népszerű lángost is megkóstolhatják. A csarnok tetőszerkezete és homlokzata is gyönyörű ezért kedvelt fotótéma.

Loading poll ...
Elindult
Melyik a kedvenc Budapesti piacod?

nagy csarnok 1981
A Nagy csarnok hosszú fő folyosója 1981-ben.

A csarnok megközelítése nagyon kedvező tömegközlekedéssel, ahol már a 4-es Metró is megáll! Személygépkocsival a környező utcákban, vagy a csarnok mögötti parkolóban van lehetőség a (fizetős) parkolásra. Az épület a Pesti és Budai lakosok mellett a turisták körében is elterjedt célponttá vált.

A Blogbejegyzésben található képek a Fortepan oldaláról lettek felhasználva, ahol már több már több mint 150 000 fotó található. Minden képre kattintva elérhető azok eredeti forrása!

A bejegyzéshez kapcsolódó fórumtémánk:

További nosztalgikus hangulatú írások: