Skip to content
Kezdőlap » Mobiltelefon a kilencvenes évek csúcsterméke.

Mobiltelefon a kilencvenes évek csúcsterméke.

A rendszerváltást követő kilencvenes években több újítás is elindult a világban, ezek közül az egyik a mobiltelefon, ami napjainkban már nélkülözhetetlen társunkká vált.

Idén már harminc éve hogy Magyarországon az első mobiltelefonok is elérhetővé váltak a nagyközönség számára.

Ebben a blogbejegyzésben szeretném felidézni a közel 30 éve induló mobilvilág impulzusait.

mobil telefon

A teljes mobiltelefon palettát nem tudom bemutatni, de a meghatározó fő típusokról említést teszek!

Magyarországon az első mobil hálózatok elindulásakor két fő szolgáltató volt elérhető: a Westel és később csatlakozott a Pannon gsm.

Érdekesség! Magyarországon az első mobil hívást Bod Péter Ákos ipari és kereskedelmi miniszter indította 1990.Október 15.-én a Westel hálózatán. Forrás: wikipédia

Mint a világban bárhol Magyarországon is gyorsan terjedt ez a technológia, amit a mobilitása miatt elsősorban üzletemberek használtak. Majd amint az áruk is kezdett csökkenni és már tényleg egy zsebben is elfértek már kibővült a felhasználók csoportja is.

Természetesen a világban már sokkal korábban, az első sikeres kísérleti hívás például már 1973-ban megvalósult (ami lassan 50 éve történt). De külföldön az első az átlag felhasználók számára is elérhető hálózatok csak a 80-as évek elején kezdtek elindulni. Az Amerikai filmekben már elég korán láthattunk az autóból telefonáló szereplőket, ami nekünk még elég távolinak számított. Viszont nagyon reménykedtünk, hogy egyszer nálunk is elérhető lesz ez a szolgáltatás.

Az első mobiltelefonokhoz még egy nagy aktatáskaszerű bázisállomást kellett cipelni, ami nem volt túl praktikus a mindennapi használatban, ráadásul a hívások perc díjai is drágák voltak.

Az első maroktelefonok azonban már sokkal vonzóbá váltak az átlag felhasználók számára is, így sokan csatlakoztak a szolgáltatáshoz ami kétségtelen új lehetőségeket nyújtott a mindennapos kommunikációban.

Az első legismertebb készülékgyártók ekkor még csak néhányan voltak: Nokia, Motorola, Ericson.

Mindenkinek hamar kialakult melyik gyártó termékei szimpatikusak. A készülékárak indulásnál még elég drágák voltak és persze plusz még a havidíjjakkal is kellett kalkulálni, ami egy folyamatos költséget jelentett a felhasználóknak.

Így indulásánál elsősorban a sikeresebb vállalkozók váltak mobil tulajdonossá, akik a mobil fenntartási költségeiket is elszámolhatták ezért előnyös feltételekkel használták.

Én az első mobiltelefonomat 1997 Augusztusában tudtam megvásárolni, ami egy Motorola D160-as típus volt. (Pont idén lesz 25 éve!)

Egy rövid képes összefoglaló a saját gyűjteményem darabjaiból:

összecsukható mobil
Ez már a 2005 körüli időszakból való mobiltelefon. Ennek a típusnak még volt antennája és összecsukható volt.
motorola összecsukható mobiltelefon
Ez szintén egy összecsukható tipus az akkoriban népszerű motorolák egyik strapabíró modellje.
samsung mobil 1
Ez az elcsúztathatós típus is jól működött. Egy mozdulattal elcsúztatható volt a felső kezelőfelület, és így a billentyűzet előjött a háttérből.
samsung mobil 2
A képen már kinyitott állapotban a billentyűzet is látható.

Valóban sok előnnyel járt a mindenhová magunkkal vihető telefon, így gyorsan megszerethető szolgáltatássá vált amit az évek során egyre nagyobb tömegek használtak. Aki az egyéniségét is szerette volna kifejezni, lehetősége volt egy színes előlappal fel tuningolni a telefonját. Kezdetben a kijelzőnek sem volt nagy szerepe mert még nem volt sms. Majd az SMS üzenetek elindulásával a kijelzők is egyre nagyobb szerepet kaptak. Persze nem kell itt óriási kijelzőkre gondolni, a 2-3 soros kijelző után gyorsan megindult a fejlődés. A telefonhívás elég drága volt ekkor még, így sokan a szöveges üzenetekben láttak fantáziát a barátokkal való kommunikációban.

A mobiltelefon készülékek is egy érdekes evolúciós fejlődésen mentek keresztül!

Ugyanis először nagyobb készülékek voltak (féltégla), majd az egyre kisebbek lettek a menők, és a mobilinternet elterjedésével napjainkban újra az egyre nagyobb készülékeket részesítjük előnyben.

mobiltelefonok fejlődése

A sokszor kivagyiságból használó felhasználók miatt a bunkofon kifejezés is beépült a városi szlengbe.

Neked melyik típus volt az első mobilod? Írd meg a retró napló fórumon, vagy csak olvasd el mások történeteit.

Írta és szerkesztette: István

További nosztalgia a hangulatú írások: