Skip to content
Kezdőlap » Lada autók azaz köznyelvben Zsiguli vagy Zsiga.

Lada autók azaz köznyelvben Zsiguli vagy Zsiga.

A retró stílus mindig is vonzó volt az emberek számára, és az elmúlt évtizedek során a Lada autók is csatlakoztak a gyűjtök és érdeklődők aktív táborához.

Ezek a klasszikus járművek időtlen vonzerővel rendelkeznek, és hűen tükrözik az elmúlt évtizedek autós kultúráját. Mai szemmel nem voltak praktikus járművek, azonban sok családban nagy segítséget nyújtottak a mindennapi közlekedéshez. Így sokaknak kellemes személyes emlékek is kapcsolódnak e járművekhez. Nekem nem volt Ladám, de egy kollégám kocsiját sokat vezettem így részben megismerhettem ezt a típust.

Lada autó Zsiguli ceruzarajz
Saját ceruzarajz a Lada 1200-as modellről.

Ebben a blogbejegyzésben a technikai paraméterek mélységeibe nem merülnék bele, inkább csak kicsit felidézném a Lada autómárka hangulatát.

Magyarországon gyakran használt beceneve volt: Zsiguli vagy Zsiga.

A Lada autók egyedülállók a tervezésben és a megjelenésben. A kivitelezés hűen tükrözte az akkori kor Szovjet iparának lenyomatát. A karakteres formák, az egyszerű vonalvezetés és az ikonikus részletek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek az autók valóságos időutazást nyújtsanak ma is. Az emberek még mindig szeretik ezeket a járműveket nemcsak a nosztalgikus érzése miatt, hanem mert képesek visszaadni azt az egyszerűséget és varázst, amit más modern gépjárművek nem tudnak. A Lada gyár járműveiről bővebben a wikipédián található leírás

A retró Lada autóknak továbbra is nagy rajongótábora van elsősorban Európában, de szerte a világon is gyakran felbukkan.

Sok ember gyűjtögeti őket vagy felújítja őket, hogy újra élvezhesse ezen járművek egyedi hangulatát. Emellett népszerűek a tematikus rendezvényeken és veteránautó találkozókon is.

Aki szeret nosztalgiázni, vagy csak egyszerűen szeretné megtapasztalni azt az időtlen stílust és hangulatot, amit a Lada autók idősebb változatai nyújtanak, azoknak ezek a járművek tökéletes választások lehetnek.

Akinek van lehetősége érdemes kipróbálni ezt a járművet ma is!

Régi járművek rovatunkban további típusokról is olvashattok!

Ne habozzon, hogy felfedezze ezt a különleges világot és élvezze az autós kultúra múltjának varázsát egy öreg Lada volánja mögött!

De ha esetleg vezetni nem is, de néhány retró múzeumban közelről is lehetőség van megnézni ezeket a darabokat.

További régi autókról szóló írások itt a blogon: