Skip to content
Kezdőlap » Kopaszkutya újratöltve.

Kopaszkutya újratöltve.

A napokban olvastam, hogy az 1981-ben készült Kopaszkutya című film felújítva ismét vetítésre kerül a mozikban.

Szomjas György méltán legendás filmje egy feltörekvő Rock banda életét mutatja be. A filmben a Kőbányai avagy a külvárosi életérzést a Hobo Blues Band együttes tagjain keresztül ismerhetjük meg. A filmben látható bandához kapcsolódik még a P. Mobilból jól ismert Schuster Lóránt is, aki a történetben az együttes menedzselését vállalja fel.

Ez a film is jól tükrözi a kor hangulatát.

kopaszkutya újratöltve

A külvárosi művelődési házak akkor még kicsit félve és idegenkedve fogadták a rock bandák térnyerését. Ezért a diszkók biztos forgalmához, a gyakran balhékkal fűszerezett rock koncerteket nehezen illesztették a repertoárhoz. A film a turnézás árnyoldalait is bemutatja, amikor még régi agyonhasznált kisbuszokkal járták az országot a zenészek, és a fellépésekhez szükséges felszerelésük is igencsak hiányos volt.

A zenekarok a próbalehetőségeket is néha érdekes módon például külterületi családi házak kertjében oldották meg. A mostoha körülmények azonban nem törték meg a zenészek lendületet és így is szenzációs zenéket írtak. A filmben végignézhetjük egy dal születését is (Tetovált lány)!

Én többször is végig néztem még az eredeti verziót ami valóban elnyűhetetlen, így nem csoda ha egy felújított változatban a mai fiataloknak is próbálják átadni a film hangulatát.

kopaszkutya újratöltve
A fotó a Kopaszkutya című film forgatásán készült 1981-ben. Kép forrása: Fortepan.
Középen Deák Bill Gyula, az ajtóban Földes László (Hobó) és Schuster Lóránt.

Földes László (Hobo) és bandája hozza a külvárosi életérzést, amit valóban sokan átéltünk a peremkerületekben.

Deák Bill Gyulával személyesen is találkoztam egy-egy Bill és a box koncerten még a Dési Huber művelődési házban, amelynek akkor még a tragikusan elhunyt Bencsik Sándor gitáros is a tagja volt. Az előzenekar koncertje előtt gyakran Bill is kiült a nézőtérre!

De egyszer Földes Lászlóval is beszélgettem a Budai Parkszínpadnál még fellépése előtt.

Még nem láttam a felújított kopaszkutya filmet, de mindenképpen ajánlom azoknak akik nem ismerik az eredeti történetet!

Valamint akinek tetszett a film Szomjas György további rendezéseit is mindenképpen érdekes megnézni. Például a Falfúró című filmet amiről egy későbbi bejegyzésben itt a blogon részletesebben is fogok írni. Ezek a filmek korosztálytól függetlenül egy kalandos időutazásra viszik a nézőket.

Neked tetszett a kopaszkutya című film?

További nosztalgikus hangulatú írások itt a blogon: