Skip to content
Kezdőlap » Balaton régi képeken 3. rész Balatonföldvár.

Balaton régi képeken 3. rész Balatonföldvár.

A sorozat harmadik részében a tó déli parti települései között Balatonföldvárt szeretnénk bemutatni, régi képeken néhány hasznos információval társítva.

Balatonföldvár, a Balaton déli partján található település, számos érdekességgel és híres helyszínnel büszkélkedhet. Ez a festői kisváros ideális úti cél lehet mindazok számára, akik szeretnék felfedezni a Balaton régiójának varázsát.

Balatonföldvár régen 1904-ben.
Korai fotó Balatonföldvárról. Épülő villa a parton a Rákóczi Ferenc utcában 1904-ben. Leltári jegyzet szám: MMKM TEMGY 2019.1.1. 1055
Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / BAHART Archívum Kép forrása: Fortepan

Ha szeretnénk megismerni többek között Balatonföldvár történelmét és kulturális örökségét, érdemes felkeresni az Aranyhíd Múzeumot, ami Keszthelyen található.

Itt megtekinthetjük a város múltját bemutató kiállításokat, valamint betekintést nyerhetünk az itt élő emberek mindennapi életébe is.

Balatonföldvár régen 1930
A napjainkban is megtekinthető szélsebességmérő műszerház a mólón 1930 körül. Kép forrása: Fortepan/ Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / BAHART Archívum Leltári jegyzet: MMKM TEMGY 2019.1.1. 1109

A kikötőn való séta napjainkban is kellemes kikapcsolódást kínál. A képen látható Földvári kikötő jellegzetes épülete is fennmaradt, így azt ma is megcsodálhatjuk. A mögötte lévő kis téren több hangulatos étterem is található.

Balatonföldvár régen 1937
A Földvári kikötő épülete 1937-ben. Kép forrása: Fortepan Adományozó: Somos Éva

A város központjában található Fő tér is egy olyan helyszín, amit érdemes felfedezni. A szomszédságában található többek között a Szent Kereszt-templom is, melynek építése az 1300-as évekre tehető. A templom mellett a tér hangulatos kávézói és éttermei is kellemes pihenést nyújtanak.

Balatonföldvár régen 1960.
Széchenyi Imre utca (Hősök útja) a nagy impozáns villaépületben található Kistext üdülő 1960-ban.
Forrás: Fortepan/Bauer Sándor

Balatonföldvár természetközeli környezete is vonzó lehet az ide látogatók számára.

A Balaton déli partján található városka, számos érdekességgel és híres helyszínnel büszkélkedhet. Az egyik legismertebb látnivalója a Balatonföldvári villasor, amely a város ikonikus jelképe.

A Balatonföldvári villasor hosszan elnyúlik a vízparton, és lenyűgöző építészeti stílusban készült villákból áll. Ezek a gyönyörű épületek az 1800-as évek végén és a 1900-as évek elején épültek fel, és ma is megőrzik eredeti pompájukat. A villa sorban megtalálhatóak az eklektikus stílusú paloták, melyek gazdag történelmi múltat tükröznek.

A látogatóknak lehetőségük van sétálni a Balaton partján található villasoron, élvezve a lenyűgöző panorámát és megcsodálva az impozáns épületeket. A környék hangulatos sétányai tökéletesek egy kellemes esti séta vagy biciklizés során.

A Balatonföldvári villasor nemcsak turisztikai vonzerővel rendelkezik, hanem kulturális eseményeknek is otthont ad.

Itt rendezik meg például a híres Balatonföldvári Nyári Fesztivált, ahol koncertek, színházi előadások és más kulturális programok várják az érdeklődőket.

Balatonföldvár régen 1969
Budapesti út Kukorica Csárda 1969-ben. Forrás: Fortepan/FŐFOTÓ
Balatonföldvár régen 1970
Budapesti út 1 ABC áruház és üzletközpont 1970-ben.
Forrás: Fortepan/FŐFOTÓ
Hotel Neptun szálló 1977-ben. Napjainkban Festival üdülőház néven még üzemel. Forrás: Fortepan/Kádas Tibor

Összességében elmondható, hogy Balatonföldvár sokféle érdekességet és híres helyszínt tartogat az ide látogatók számára. Legyen szó fürdőzésről, kulturális programokról vagy természeti látnivalókról, ez a varázslatos város garantáltan felejthetetlen élményekkel ajándékozza meg az ideérkezőket.

A Balaton régi képeken sorozat további részei: