Skip to content
Kezdőlap » Az utcai telefonfülke, ami a mobil világban elvérzet.

Az utcai telefonfülke, ami a mobil világban elvérzet.

A mai rohanó világunkban az utcai telefonfülke már értelmét vesztette, azonban mégis néhol szembe találkozhatunk vele.

A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) legfrissebb adatai szerint 2022 harmadik negyedévében 100 lakosra 140.3 db mobiltelefon előfizetés jut. Ezt követően belátható az utcai telefonfülkék használata manapság erősen háttérbe szorult.

A mobiltelefonok elterjedése előtti évtizedekben azonban fontos szerepet játszottak a mindennapos kommunikációban. Ebben a képes blogbejegyzésben bemutatjuk e lettünk kor megfakult termékét az utcai telefonfülkét.

utcai telefonfülkék 1
Egy stílusos telefonfülke a Vizivárosban 1943-ból, a Toldy Ferenc és a Donáti utca elágazásánál.

A régi utcai telefonfülkék még gazdag anyaghasználattal készültek és a telefonálás mellett, például egy nagy esőnél is menedéket nyújtottak amennyiben nem volt kéznél esernyő.

Egyszer én is szárazon átvészeltem egy hirtelen jött heves nyári esőzést egy utcai telefonfülke oltalmában. A régebbi szerkezeteknél nem sok szellőzést hagytak a fülke tervezői, így a friss levegő elég gyorsan elhasználódott bennük, azonban kisebb ajtónyitásokkal ez áthidalható volt.

utcai telefonfülkék
Az utcai telefonfülkék az 1956-os forradalom napjait is átélték kisebb-nagyobb sérülésekkel.
Több a forradalom napjain készült képen is gyakran felbukkan.
A gyerekek is nagyon szerették nyitni és csukni az ajtaját. De bújócskázásnál is jó búvóhelyet nyújtott.
Egy korai fotó 1958-ból.
utcai telefonfülke
Egy hangulatos telefonfülke 1963-ból a Madách színház előtt.
utcai telefonfülkék
Hungária körút az Egressy út felől a 110. számú háztól a Thököly út irányába nézve 1968-ban.
utcai telefonfülke
Dupla fülkés utcai telefon a Rákóczi úton 1973-ban.

Érdekesség! A leesett a tantusz kifejezés is az utcai telefonfülkékhez kapcsolódik. Ugyanis a nyolcvanas évek elejéig az utcai telefonáláshoz előre átváltható tantuszt, azaz egy speciális érmét kellett használni. Amikor a tantusz beleesett a tantusztartályba és ráesett a többi érmére, és eközben létrejött a kapcsolat a hívó és a hívót fél között, ez a hang volt amit úgy hívtak, hogy leesett a tantusz.

Én már nem használtam tantuszt, így nincsenek személyes emlékeim róla!

Ezt követte a telefonálás egy új korszaka amikor aprópénzzel lehetett telefonálni. Ez egyszerűbb módja volt a telefonhívásoknak mivel ekkor már nem kellett átváltani a pénzt tantuszra így bármikor hívást indíthatunk a zsebünkben lévő apróval. Az aprópénzes telefonálásnak azonban volt egy hátránya a fülkéket a pénzért gyakran feltörték. Ezért néhány év múlva új megoldással a telefonkártyával cserélték fel azt az aprópénz helyét. Ez egy modern jól működő megoldás volt abban az időben. Sokan a lejárt telefonkártyákat is gyűjtötték ami egy új hobbivá vált hasonlóan a bélyeggyűjtéshez.

telefon fülke újra gondolva
Utcai telefonáló pontok 1973-ból a Batthyány téri hév végállomásánál. Telefonfülke újra gondolva!
utcai telefonfülke 1976
Három telefonfülke is egymás mellett a Ferenciek terei aluljáróban, régi (Felszabadulás tér) 1976-ban.
utcai telefonfülke
Ez már egy nyolcvanas években készült felvétel a pontos évszám 1989.
Itt már látható, hogy a fülkék alján hagytak helyet a friss levegő áramláshoz ami a régebbi fülkékben még gondot okozott.
1989.

Az utolsó kép 1989-ben készült a Március 15-ei nemzeti ünnepen a múzeumkert előtt. Itt már izzott a hangulat a közelgő rendszerváltás miatt, amit a telefonfülke tetején lévő három fotós próbál dokumentálni egy új perspektívából. A telefonfülke tetejére való felmászás egy kicsit szimbolikusan is jelképezi a régi rendszer hanyatlását, és a változás közeledtét.

Az utcai telefonfülke persze ezt is jól bírta!

A blogbejegyzésben felhasznált képek a Fortepan oldaláról származnak, és az összes fotóra kattintva azok eredeti forrása elérhető.

További nosztalgia hangulatú írásaim:

Budapesti vidámpark képes beszámoló.

A budai parkszínpad története.

A vasfüggöny végnapjai egy határőr szemével.