Skip to content
Kezdőlap » Albertfalvai lakótelep régi és új képeken.

Albertfalvai lakótelep régi és új képeken.

Az albertfalvai kitérő lakótelepi házai már a hetvenes évek közepén kezdtek épülni, amely sok család számára nyújtott lakásmegoldást.

Ebben a bejegyzésben a XI. kerület Csurgói út és a Kondorosi út közé eső terület épületeit mutatom be régi és új képeken.

albertfalvai lakótelep panelházai 1
Fehérvári út az Albertfalva kitérőnél, jobbra a Csurgói út 1975-ben az építést követően.
albertfalvai lakótelep panelházai manapság 1
Napjainkban 2021.Októberi felvétel a google térkép segítségével.

Ezen a területen 5 darab 10 szintes panelház épült és az épületek közötti részek is praktikusan lettek kialakítva. Volt két nagy játszótér és több parkoló, amely mára kevésnek bizonyult, de az épülését követő 2 évtizedben bőségesen elegendő területet biztosított a parkoláshoz. Ehhez a területhez személyes emlékeim is vannak, mivel 1976-tól 1997-ig (21 évig) én is a lakója voltam, így életem egy meghatározó korszakát ezek között a házak között töltöttem el.

Az Albertfalvai lakótelep több területre is bontható, és ebben a bejegyzésben csak egy apró szeletét mutatom be.

Az első elkészülő házakban itt 1975-ben érkeztek lakók az Ország több területéről is. Majd ezt követően beindult a panel élet a maga szépségeivel és árnyoldalaival együtt. A szomszédos iskolák, óvodák, és bölcsődék megteltek a közeli panelházakban élő gyerekekkel.

Az első néhány évben itt is a félkész tereprendezési akadályok között folyt az élet, ami a következő képen nyomokban még látszik. A gyerekek persze élvezték, azonban nem volt veszélytelen a kábelek, földkupacok, és árkok között közlekedni.

albertfalvai lakótelep a hetvenes években
A négy párhuzamos épület a Fehérvári út és a Latinka Sándor utca közötti területen szintén 1975-ös felvétel.
albertfalvai lakótelep napjainkban
A mai utca képen a fáktól negyedik Latinka Sándor utcai háztömb már nem látszik.

A villamos és busz közlekedés jól megoldotta a belvárosi területekre való bejutást, ezért néhány átszállással a város másik felére is könnyen el lehetett jutni.

A Kondorosi úton volt a Kábel strand amit emlékeim szerint 1975 körül zártak be, mert mi gyerekként már csak a bezárt területén játszottunk. (A kábel strand helyén ma a Nyéki Imre uszoda működik.) A strand mellett egy nagy földes futball pálya volt, ahol később épült a Petőfi Sándor általános iskola új épülete.

Albertfalva területén nem volt mozi, így aki egy kis szórakozásra vágyott vagy átment Budafokra, vagy a Kelenföldi Olimpia, esetleg a Körtérhez közeli Bartók Béla úti Bartók moziba volt a legközelebb.

A környékbeli gyerekek több iskola között is választhattak a legközelebbi a régi Petőfi mai (Don Bosco) majd néhány évvel később már az új Petőfi is elkészült. A Fogócska úti, a Soproni, vagy egy kicsit távolabb a Váli utcai iskolába is sokan jártak.

A kisebbeknek a bölcsőde a Latinka Sándor utcai panelház szomszédságában volt található.

Jöjjenek a képek!

Fehérvári úr Albertfalva kitérő régen
Fehérvári út az Albertfalva kitérőnél 1960-ban. A villamos mögött a távolban a mai Ventura szálló jobb oldalon egy régi bérház. A villamos melletti baloldali épület helyén épült a lakótelepi panelház ami az első képen látható.
Fehérvári út aAbertfalva kitérő napjainkban.
A mai utca kép: a Ventura szálló a fáktól nem látható. Jobb oldalon a régi bérház még mindig áll.
Albertfalvai kispiac régen
Egy korai kép az Épitész és a Fehérvári út sarkán kialakított albertfalvai kispiacról. 1958-as fotó.

A lakótelep élelmiszer ellátásáról, egy a Kondorosi úton található nagy élelmiszerbolt gondoskodott, de volt egy kis piac is az Építész és a Fehérvári út sarkán (lásd a fenti képen). Itt a lángostól kezdve az alapvető zöldségek is elérhetőek voltak. Gyerekként mi is gyakran ettünk itt friss meleg kolbászzsírba mártott kenyeret, ami 50 fillérbe került.

Az Albertfalvát szintén meghatározó Fegyvernek, Sáfrány, és Bükköny utca házairól sajnos nem találtam használható képanyagot!

Az albertfalvai területek legkorábban beépítésre kerülő épületei a Gyékényes és a Karcag utca környéki családi és kisebb társas házak voltak, melyekről a legkorábbi néhány kép 1935 körüli időszakból található. Ezekről a területekről ha lesz rá érdeklődés esetleg egy későbbi bejegyzésben írok.

Ebben a blogbejegyzésben is a Fortepan oldalán található képeket használtam fel!

Sajnos erről a területről ez a 2 régi felvétel örökítette meg a lakótelep építése alatti állapotokat.

További retró hangulatú írások:

Írta és szerkesztette: István