Skip to content
Kezdőlap » A hamburger megjelenése és elterjedése Magyarországon

A hamburger megjelenése és elterjedése Magyarországon

A hamburger fő hozzávalója a húspogácsa, amit számtalan formában lehet elkészíteni.

A források szerint Hamburg steak elnevezéssel indult világhódító útjára a manapság közkedvelt húspogácsa.

retró hamburger

Sokan a Hamburgert az Amerikai ételekhez társítják, azonban a gyökerei a Hamburgi kikötőből induló tömeges kivándorlókhoz nyúlik vissza, akik magukkal vitték ezt a receptet. A húspogácsa gyorsan elterjedt és különböző formában és ízesítéssel készítették.

Magyarországon (hivatalos adatokat nem találtam) de emlékeim szerint a nyolcvanas években jelent meg. Nálunk a nagy buci zsömle, a csalamádé, valamint a lilahagyma volt az elhagyhatatlan hozzávaló. A hétvégi buli előtt vagy után is jó szolgálatot tett. De randi előtt azért ajánlatos volt hagyma nélkül kérni!

A nyolcvanas években sok buszmegállóban lehetett hamburgert fogyasztó várakozót látni. Az ekkor már megszokott Önkiszolgáló éttermek mellett egy új perspektívát nyújtott ez a gyorsan, akár az utcán elfogyasztható étel.

Az első hamburgereket nagyvárosok fő csomópontjain lehetet beszerezni.

a hamburger régen

A nyolcvanas években nagy divatja volt a bódés árusításnak, így a nagyobb csomópontokon egész bódésorok alakultak ki. Budapesten például: Móricz Zsigmond körtér, Moszkva tér, Kőbánya Kispest, Őrs vezér tér….

A már megszokott lángos és a sültkolbász mellett, egyre több helyen felbukkant. Elsősorban talán a fiatalok körében lett népszerű. Azonban idővel egyre nagyobb felhasználó köre lett az idősebb generációk körében is.

A kelet európai országok, köztük Magyarország is próbálta kialakítani a nyugat divatját követve a maga variációját, ami nálunk a City Grill gyorsétterem hálózat formájában jelent meg 1984-ben. A kínálatban természetesen az első volt a hamburger, amit a magyaros ízvilághoz igazítva csalamádéval és bucizsömlében szolgáltak fel.

Magyarországon az első Amerikai érdekeltségű gyorséttermi hálózat a Mc Donald’s Budapesten 1988 Április 29.-én a Régi posta utcában nyílt meg.

Itt már a máig ismert változatlan formában került a fogyasztók asztalára.

A hamburger manapság is közkedvelt étel és az elmúlt évtizedek során sokak kedvence lett.

De vannak kritikusai is bőven.

Ne feledjük burgerek már rengeteg helyen kaphatóak, igényes és izgalmas kulináris élményt nyújtva.

A kézműves hamburger kifejezés is egyre ismertebb mozgalommá vált.

Akik szeretik ezt a marhahúsra épülő húspogácsát, azok manapság számtalan helyen és formában találkozhatnak vele.

Régen a hamburger egy egyszerű, de nagyszerű étel volt. Nem volt olyan sokféle változata, mint manapság, de mindig finom volt. Az egyszerűségében rejlett a varázsa. Nem kellett aggódni a különleges szószok vagy extra hozzávalók miatt. Csak egy jó minőségű hús és egy ízletes zsemle, és már kész is volt a tökéletes hamburger. Régebben talán kisebb választék volt, de ez nem jelentette azt, hogy kevesebb ízélményt kaptunk volna.