Skip to content
Kezdőlap » A Fővárosi Nagycirkusz, a városligeti látkép meghatározó épülete.

A Fővárosi Nagycirkusz, a városligeti látkép meghatározó épülete.

A Fővárosi Nagycirkusz története hosszú múltra tekint vissza, de a jelenleg is működő épületet 1971. január 14-én adták át.

A Budapesti nagy cirkusz régi múltra tekint vissza mivel először 1889-ben nyitotta meg kapuit. Az első cirkuszépület Wulff Ede tervei alapján egy szétszedhető mobil építmény volt, és a falait hullámbádog lemezek borították. Az épülethez egy óriási 50 méter hosszú istálló is tartozott. Valamint további érdekesség az épületben már 1892-ben vízöblítéses toalett működött!

1908-ban az épület egy részletes átépítésen eset át, amelyben az 80 méterrel távolabb került az állatkert területétől. További érdekes tény, hogy a cirkusz épületébe 1934-ben egy rövid ideig a Vígszínház társulata működött.

A második világháború éveiben a cirkusz jelentős károkat szenvedett, azonban 1945 Május 1-én mégis ünnepi előadással várta látogatóit.

Fővárosi Nagycirkusz 1952-ben
A Fővárosi Nagycirkusz régi épülete 1952-ben.

A cirkuszt 1949-ben államosították és ekkor kapta a Fővárosi Nagycirkusz nevet.

A Fővárosi Nagycirkusz részletes története!

Ebben a blogbejegyzésben ezt követően az 1971-ben átadott új épületről olvashattok.

fővárosi nagycirkusz 1972
A Városligeti Cirkusz új épülete egy oldalsó megközelítésből 1972-ben.

A híres kör épület hamar a városligeti panoráma egyik ismert pontjává vált, ahol gyermekek és felnőttek egyaránt jól szórakoztak. A változatos előadásokban megcsodálhattuk a Magyar és nemzetközi artistaművészet kiemelkedő tehetségeit. Az épület kupolája 15 méter magasságával a hetvenes években modern helyszínt biztosított a cirkuszi előadások megtartásához. A sokszor külföldről érkező fellépő művészek számára is kulturált körülményeket biztosított. Gyakran szállodaként is üzemelt és az épület hátsó felében kialakított öltözők 150 személy befogadására voltak alkalmasak. Az épület egyik (1991-92) körüli részleges felújításánál, magam is betekintést nyertem a cirkusz kulisszák mögötti világára.

A felújítás közbeni kisebb szünetekben szívesen néztem a porondot elfoglaló artisták próbáit. (A részleges felújításnál a nézőtér és a porond nem lett felújítva így folyamatosan működött.)

A művészek öltözőit használtuk, ami több elemében is tükrözte a 70-es évek hangulatát, de minden tekintetben kényelmes és komfortos volt.

fővárosi nagycirkusz 1981
A nagyközönség számára ismerős bejárati rész 1981-ben.

A Cirkusz életében jelentős előrelépés volt amikor 1996-ban elsőként rendezhette meg a Budapesti Nemzetközi cirkuszfesztivált.

A cirkuszi nézőtér 2000 néző befogadására alkalmas és a mai napig is működik az intézmény.

fővárosi nagycirkusz 1971
A híres neon felirat az átadás évében 1971-ben.

A fővárosi nagycirkusz 2019. Június 27.-én ünnepelte fennállásának 130 éves évfordulóját.

Azonban a jelenleg is működő 1971-ben átadott épület 2021-ben 50 éves jubileumát sajnos a járvány miatt üres nézőtérrel tudta megünnepelni.

A fővárosi Nagycirkusz aktuális programjai!

A bejegyzésben található képek a Fortepan oldaláról lettek felhasználva!

A blogbejegyzést szerkesztette: István