Skip to content
Kezdőlap » A Balatonboglári gömbkilátó története.

A Balatonboglári gömbkilátó története.

A Balatonboglári gömbkilátó igaz története, amit érdemes tudni mielőtt személyesen is meglátogatnánk.

A Balaton déli partján nyaralóknak egy kellemes nyári programot kínáló helyszín a Boglári gömbkilátó, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tóra. Azonban talán sokan nem tudják de kalandos története volt mire elfoglalta a jelenlegi helyét.

A Somogy megyei Balatonboglár egyik jelképe a gömbkilátó ami a helyiség sziluettjének domináns szereplője.

A Várhegy a mai gömbkilátó helyszíne régen a kopaszdomb nevet kapta, mivel ekkor még nem voltak rajta lombos fák amit később kezdtek telepíteni a területre. A domb ideális helyszint biztosított egy kilátónak, ezért volt is egy elődje a jelenlegi kilátónak amit akkor még fából építettek.

A gömbkilátó szerkezete Kádár István mérnök tervei alapján alumíniumból készült az 1950-es évek elején.

gömbkilátó városliget
A Gömbkilátó ideiglenes helyszínén a Városligeti Budapesti Nemzetközi Vásáron 1963-ban.

A kilátó rögtön egy külföldi utazással indította karrierjét és az 1958-as Brüsszeli világkiállításon került bemutatásra. Ezt követően a Budapesti Nemzetközi Vásár (BNV) is nagy sikert aratott. E két szereplését követően szállították a jelenlegi helyére.

gömbkilátó városliget
Egy másik kép a gömbkilátó teraszáról szintén a Városligetben.

Az eredeti tervek alapján egy üvegburkolattal is szerették volna ellátni és panoráma presszóként üzemeltetni. Azonban ez a terv meghiúsult, egyes hírek szerint az üvegtáblák a szállítás közben eltűntek, de lehet hogy csak féltek hogy az üveg felület nem bírja majd az időjárás viszontagságait így elvetették az ötletet.

Ez a két állítás városi legenda szerint kering, és nincs bizonyítva!

A gömbkilátó tehát 1967-ben került a Balatonboglári jelenlegi helyszínére.

gömbkilátó Balatonboglár
A kilátó már a jelenlegi Balatonboglári helyszínén 1979-ben.

A Xantus János nevet az 1980-as években vette fel. A 15 méter átmérőjű kilátó ekkor még ingyen látogatható volt, de a folyamatos karbantartás hiánya miatt egyre romosabb állapotba került. Az építmény egy teljes felújítást követően 2012 Július 22.-én újra megnyitotta kapuit, és ekkor már fizetős látványosságként folytatta pályafutását.

A gömbkilátó napjainkban is népszerű turisztikai látványosság amit főszezonban rengeteg látogató felkeres.

A nyári estéken változatos disz kivilágítással már messziről felismerhető a dombtetőn. A kilátó szomszédságában egy kalandpark is épült amely szintén sok látogatót vonz a helyszínre. Valamint nem messze a legendás kék és rózsaszín kápolna is megtekinthető, amely szintén a Balatonboglári kirándulások népszerű látnivalója.

A bejegyzésben elhelyezett fotók a Fortepan archívumából származnak!

A bejegyzés tartalmához a forrást a wikipédia oldaláról használtam fel!

További nosztalgia jellegű írások: